ΓΕΜΙΣΤΑ ΝΤΟΝΑΤΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
Υπέροχα, αφράτα Ντόνατς φούρνου με γέμιση μαρμελάδα, κατάλληλο για παιδιά αλλά και για μεγάλους!
Υλικά
- 120 γρ. φρέσκο, χλιαρό γάλα
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 αυγό
- 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 βανίλια ή 1 κ.γ. υγρή βανίλια
- 350 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι
- 250 γρ. μαρμελάδα, Μερέντα ή κρέμα πατισερί για τη γέμιση
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αυγό, και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και 7 γεμάτες κουταλιές αλεύρι, ανακατεύοντας.
- Συνεχίζουμε με άλλες 7 κουταλιές αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και το βούτυρο, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο και την κόβουμε σε ίσα κομμάτια.
- Φτιάχνουμε μπαλάκια από κάθε κομμάτι και τα αφήνουμε σκεπασμένα για 20 λεπτά.
- Ανοίγουμε τα μπαλάκια με το χέρι ή τον πλάστη σε μικρά φυλλαράκια.
- Τοποθετούμε τα μισά από αυτά σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και βάζουμε 1 γεμάτο κουταλάκι μαρμελάδα.
- Στα υπόλοιπα φυλλαράκια κάνουμε 3 μικρές σχισμές, τα τοποθετούμε προσεκτικά πάνω στα φυλλαράκια με τη γέμιση και τα πιέζουμε γύρω-γύρω για να κλείσουν καλά.
- Αφήνουμε τα ντόνατς να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά.
- Αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C με αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 25 λεπτά περίπου.
Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou