Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΑΡΝΑΚΙ ΜΠΟΓΑΝΑ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΡΓΕΙΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ) από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Αρνάκι μπογάνα (Παραδοσιακό Αργείτικο φαγητό)
Υλικά
2 κιλά αρνάκι σε μεριδες
3 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
1 κλωναρακι δενδρολίβανο
2 δαφνοφυλλα
5-6 κλωναρακια θυμάρι φρέσκο
2 ντομάτες μεγάλες κομμένες σε κύβους
1 φλυτζανακι ελαιόλαδο
Λίγες τσιμπιες βούτυρο για άρωμα
10 μέτριες πατατες
Αλάτι πιπέρι
Εκτελεση
Καθαρίζω , ξεπλένω , κόβω τις πατάτες και τις τοποθετώ σε ενα μεγάλο ταψί.
Ανάμεσα βάζω και το αρνάκι που μου έχει κόψει ο χασάπης σε μερίδες.
Σπάμε τρεις σκελίδες σκόρδο με ένα μαχαίρι η με το χέρι μας και τις προσθέτουμε στο φαγητό.
Πλένω χαράζω και κόβω σε μεγάλους κύβους τις ντομάτες.
Κόβω μια μικρή τουφιτσα δενδρολίβανο ...τραβάω και βγάζω λίγα φύλλα και τα ψιλοκόβω.
Το υπόλοιπο κλαράκι το βάζω ανάμεσα από το κρέατακι μου.
Μαδαω λίγο θυμάρι και πασπαλίζω το φαγητό και αραδειαζω τα υπόλοιπα κλαράκια μέσα στο φαγητό.
Προσθέτω και τα δαφνοφυλλα.
Αλατοπιπερωνω καλά
Ραντίζω με το λαδακι και κόβω τσιμπιες βούτυρο εδώ κι εκεί.
Ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει και να κάνει ωραία κρούστα το κρέατακι.