ΣΥΚΑΛΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Παραδοσιακή συνταγή για συκαλάκι γλυκό του κουταλιού και όλα τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία!
Για 2 κιλά περιπου σύκο θα χρειαστούμε 2 κιλά ζάχαρη, αρκετά μοσχοκάρφια μπόλικο ασπρισμένο αμύγδαλο ,1 βανιλια, 1 και 1/2 κ.σ γλυκόζη η λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού!
Καθαρίζω το σύκο και από τις δυο πλευρές αφού τα πλύνω καλά.
Κάνω το πρώτο ξεπίκρισμα τα βράζω για δέκα λεπτά το χύνω ξεπλένω και δεύτερο ξεπίκρισμα δέκα λεπτών το χύνω ξεπλένω .
Τα αφηνω δυο μέρες σε κρύο νερό έξω αλλάζω κάθε μέρα την δεύτερη μέρα το βράδυ η το πρωί της επομένης το δένω.
Βάζω δυο κιλά ζάχαρη με 6 κούπες νερό να βράσουν για 10 λεπτά εν τω μεταξύ στραγγίζω τα σύκα παίρνω ένα ένα το τρυπώ από την μια άκρη στην άλλη με οδοντογλυφίδα ούτως ώστε από εκεί στύβοντας το μέσα στο χέρι μου να φύγει ότι νερό έχει ,φυτεύω σε κάθε ένα ένα ασπρισμένο αμύγδαλο και ένα μοσχοκάρφι και αφού βράσει όπως είπαμε το σιρόπι για δέκα λεπτά τα ριχνω μέσα να δέσει κανονικά το γλυκό ριχνω και μια βανιλια .
Προς το τέλος ριχνω και την γλυκόζη η τον χυμό λεμονιού.
Το γλυκό πρέπει να κάνει κλωστές έτσι έχει δέσει καλά το σιρόπι
Το σκεπάζω με πετσετούλα και την επομένη το βάζω στα βάζα.
Εγω τα γλυκά κουταλιού τα συντηρώ το καλοκαίρι στο ψυγείο να είναι δροσερά όταν προσφέρονται.