Μια συνταγή της κυρίας Βανας Ντελη.Ρεβ. για ΖΥΓΟΥΡΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Ζυγούρι γιουβέτσι
Ένα από τα αγαπημένα μας Κυριακάτικα φαγητά!
Συνταγή κι εκτέλεση
6 μερίδες ζυγούρι (κατά προτίμηση μπούτι)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ολόκληρο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη.
3 ντομάτες ώριμες στον τρίφτη (Εγώ η τυχερή έχω του κήπου μου♥)
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Αλάτι - πιπέρι
Ελαιόλαδο
Βάζουμε το κρέας να βράσει και κανονίζουμε να 'χει αρκετό νερό, θέλουμε ζουμί για το ταψί.
Ξαφρίζουμε καλά και κατόπιν ρίχνουμε μέσα το ξερό κρεμμύδι ελαφρώς χαραγμένο, το μισό αλάτι και πιπέρι (το υπόλοιπο για το ταψί) και βράζουμε να μαλακώσει πολύ (εγώ το έβρασα για μισή ώρα στη χύτρα).
Αφού καλοβράσει αδειάζουμε στο ταψί.
Πατάμε με το πιρούνι και λιώνουμε το κρεμμύδι μέσα στο ταψί (ήδη έχει μισολιώσει).
Προσθέτουμε και το σκόρδο, τις ντομάτες τον, πελτέ, το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι που θέλουμε.
Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει το κρέας.
Ρίχνουμε μετά το κριθαράκι (έριξα μέτριο) και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Προσθέτουμε και το σκόρδο, τις ντομάτες τον, πελτέ, το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι που θέλουμε.
Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει το κρέας.
Ρίχνουμε μετά το κριθαράκι (έριξα μέτριο) και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Φροντίζουμε να έχει αρκετό ζωμό για να ψηθεί το κριθαράκι. Αν δεν έχει προσθέτουμε ζεστό νεράκι.
Όταν το βγάλουμε απ' το φούρνο σκεπάζουμε με καθαρό πανί αφήνουμε 5 με 10 λεπτά και σερβίρουμε!
Όταν το βγάλουμε απ' το φούρνο σκεπάζουμε με καθαρό πανί αφήνουμε 5 με 10 λεπτά και σερβίρουμε!