ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
ΥΛΙΚΑ
1 ολόκληρο κοτόπουλο μεγάλο
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
Για την γέμιση:
λιγα συκωτάκια πουλιών
1 κούπα τεμαχισμένα μανιτάρια
2/3 κούπας τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
4-5 κουταλιές ρύζι καρολίνα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο πιπεράκι
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την γέμιση.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο ψιλοκομμένα συκωτάκια κοτόπουλου μέχρι να πάρει χρώμα και να ροδίσει καλά.
Προσθέτουμε το ρύζι, τα μανιτάρια, το πολτοποιημένο σκόρδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε το περιεχόμενό του να κρυώσει λιγάκι.
Αφού κρυώσει, προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.
Με το μείγμα της γέμισης, γεμίζουμε το κοτόπουλο και κλείνουμε μέσα του την γέμιση είτε ράβοντάς το είτε κλείνοντας το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες.
Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να κλείσουμε καλά την γέμιση, ώστε να μην μας χυθεί κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Στην συνέχεια δένουμε τα πόδια του κοτόπουλου σφιχτά με έναν σπάγκο.
Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε.
ΑΝ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
Επιπλέον:
7-8 μέτριες πατάτες
5-6 κλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου
χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Κόβουμε τις πατάτες μας σε μεγαλούτσικα κομμάτια και τις τοποθετούμε στην γάστρα.
Τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο. Ανακατεύουμε.
Κατόπιν τοποθετούμε τα κλαράκια του φρέσκου δεντρολίβανου πάνω στις πατάτες.
Προσεκτικά τοποθετούμε το γεμισμένο κοτόπουλο στο κέντρο της γάστρας.
Προσθέτουμε στην γάστρα λίγο νεράκι και την σκεπάζουμε με το καπάκι της.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 210 βαθμούς, για 2 ώρες περίπου.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε κατά διαστήματα αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε λίγο νεράκι.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, ξεσκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε μέχρι το κοτοπουλάκι μας να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.