Κοζανίτικα Κιχιά

Κοζανίτικες Τυρόπιτες Κιχί

ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΑ ΚΙΧΙΑ


Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για πίτες
  • 2 νεροπότηρα χλιαρό νερό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. γεμάτο αλάτι
  • 1 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 200 γρ. Βιτάμ λιωμένο
  • 100 γρ. σπορέλαιο
  • 400 γρ. φέτα, τριμμένη


Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε 700 γρ. αλεύρι.
  2. Ανοίγουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη μαγιά και το χλιαρό νερό. 
  3. Ζυμώνουμε καλά προσθέτοντας το αλάτι και σιγά - σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη (μπορεί να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι ή να χρειαστεί λίγο ακόμα).
  4. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την κόβουμε σε 6 κομμάτια. 
  6. Πλάθουμε στρογγυλά και τα ανοίγουμε σε μικρά φύλλα. 
  7. Λιώνουμε το Βιτάμ μαζί με το σπορέλαιο σε ένα μπολάκι και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
  8. Τοποθετούμε τα μικρά φύλλα δύο - δύο το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα, και τα ανοίγουμε σε ένα λεπτό φύλλο.
  9. Στην άκρη του φύλλου βάζουμε τριμμένη φέτα, ρολάρουμε δύο φορές  και κόβουμε το φύλλο.
  10. Στριφογυρίζουμε δίνοντάς του σχήμα σαλιγκαριού και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  11. Συνεχίζουμε από εκεί που κόψαμε το φύλλο και επαναλαμβάνουμε με τριμμένη φέτα, ρολάρουμε δύο φορές, κόβουμε, στριφογυρίζουμε.
  12. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα κομμάτια ζύμης.
  13. Τα βουτυρώνουμε καλά με το μείγμα Βιτάμ - σπορέλαιο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις, στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι να κοκκινίσουν καλά.
  14. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα ραντίζουμε κατ' ευθείαν με νερό και τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα.

Κοζανίτικες Τυρόπιτες ΚιχίΚοζανίτικες Τυρόπιτες Κιχί.
Κοζανίτικες Τυρόπιτες ΚιχίΚοζανίτικες Τυρόπιτες ΚιχίΚοζανίτικες Τυρόπιτες Κιχί

Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget