ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΠΑΜΠΑΔΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
260 γρ.αλεύρι γ.ο.χ
40 γρ κακάο
100 γρ.βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη ή ακόμα και σπορέλαιο
250 ml γάλα χλιαρό
2 αυγά σε θερμ.δωμ.
2 κ.σ κοφτές ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
1 βανίλια
1/2 κ.γ αλάτι
ξύσμα 1 λεμονιού
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 φακελάκι γκαρνί σκόνη+200 ml γάλα κρύο (χτυπημένα σε σαντιγί)
ή 300 γρ .κρέμα γάλακτος+1 βανίλια+1 κ.σ άχνη ζάχαρη (χτυπημένα σε σαντιγί (ότι γέμιση προτιμάτε εγώ έβαλα την πρώτη επιλογη.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
1 βανίλια
1 σφηνοπότηρο κονιάκ ή ρούμι ή ποτό Αμαρέτο
λίγη μαρμελάδα βερίκοκο για το άλειμμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
260 γρ.αλεύρι γ.ο.χ
40 γρ κακάο
100 γρ.βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη ή ακόμα και σπορέλαιο
250 ml γάλα χλιαρό
2 αυγά σε θερμ.δωμ.
2 κ.σ κοφτές ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
1 βανίλια
1/2 κ.γ αλάτι
ξύσμα 1 λεμονιού
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 φακελάκι γκαρνί σκόνη+200 ml γάλα κρύο (χτυπημένα σε σαντιγί)
ή 300 γρ .κρέμα γάλακτος+1 βανίλια+1 κ.σ άχνη ζάχαρη (χτυπημένα σε σαντιγί (ότι γέμιση προτιμάτε εγώ έβαλα την πρώτη επιλογη.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
1 βανίλια
1 σφηνοπότηρο κονιάκ ή ρούμι ή ποτό Αμαρέτο
λίγη μαρμελάδα βερίκοκο για το άλειμμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε την σαντιγύ και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι, το ξύσμα και τη βανίλια.
Ανακατεύοντας ρίχνουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα μείγμα παχύρρευστο και κολλώδες.
(Εγώ χρησιμοποίησα μίξερ,αλλά γίνεται και στο χέρι)
Αδειάζουμε το μείγμα με τη βοήθεια 1 κουταλιού σε 12 υποδοχές για μάφινς βουτυρωμένες και αλευρωμένες και αφήνουμε το μίγμα μας να φουσκώσει μέχρι το χείλος από τις θήκες για 30 λεπτά.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, πάνω - κάτω αντιστάσεις, για 30 λεπτάκια περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού για 2-3 λεπτά μόνο και προσθέτουμε στο τέλος τη βανίλια και το ποτό.
Βουτάμε τα χλιαρά ή κρύα μπαμπαδάκια στο χλιαρό προς ζεστό σιρόπι, αφού κόψουμε πρώτα λίγο το καπάκι από πάνω για να σιροπιαστούν καλύτερα, για 2 λεπτά περίπου (εγώ δεν το αφαίρεσα όλο, απλά το έκοψα μέχρι να στέκεται).
Τα βάζουμε σε πιατέλα να κρυώσουν.
Τα γεμίζουμε με σαντιγί με τη βοήθεια ενός κορνέ και αλείφουμε την επιφάνεια με λίγη μαρμελάδα βερίκοκο αραιωμένη με λίγο κονιάκ.
Εγώ τα πασπάλισα και με λίγο ινδοκάρυδο που μ'αρέσει πολύ!!!
(Εγώ χρησιμοποίησα μίξερ,αλλά γίνεται και στο χέρι)
Αδειάζουμε το μείγμα με τη βοήθεια 1 κουταλιού σε 12 υποδοχές για μάφινς βουτυρωμένες και αλευρωμένες και αφήνουμε το μίγμα μας να φουσκώσει μέχρι το χείλος από τις θήκες για 30 λεπτά.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, πάνω - κάτω αντιστάσεις, για 30 λεπτάκια περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού για 2-3 λεπτά μόνο και προσθέτουμε στο τέλος τη βανίλια και το ποτό.
Βουτάμε τα χλιαρά ή κρύα μπαμπαδάκια στο χλιαρό προς ζεστό σιρόπι, αφού κόψουμε πρώτα λίγο το καπάκι από πάνω για να σιροπιαστούν καλύτερα, για 2 λεπτά περίπου (εγώ δεν το αφαίρεσα όλο, απλά το έκοψα μέχρι να στέκεται).
Τα βάζουμε σε πιατέλα να κρυώσουν.
Τα γεμίζουμε με σαντιγί με τη βοήθεια ενός κορνέ και αλείφουμε την επιφάνεια με λίγη μαρμελάδα βερίκοκο αραιωμένη με λίγο κονιάκ.
Εγώ τα πασπάλισα και με λίγο ινδοκάρυδο που μ'αρέσει πολύ!!!
Είναι υπέροχα και πανεύκολα!!!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το σιρόπι δεν πρέπει να περισσέψει, θα το ρουφήξουν όλο!!!
Credits:
Από Γιαγια Μαιρη εν δραση
Από Γιαγια Μαιρη εν δραση