ΨΗΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Υλικά
- 1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (νουά ή σπάλα), περασμένο στο δίχτυ ή δεμένο με σπάγκο
- 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι νερού λευκό καλό κρασί
- Χυμός από 1 πορτοκάλι
- 2-3 κουταλιές σούπας μέλι
- 3 ποτήρια νερού νερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 δαφνόφυλλα
- 5 κόκκους μπαχάρι
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη για το άλειμμα του κρέατος
Εκτέλεση
- Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο.
- Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές καλά, ώστε να αποκτήσει ωραίο χρώμα και ομοιόμορφη κρούστα.
- Στη συνέχεια, το σβήνουμε με το κρασί.
- Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα, λίγο επιπλέον αλάτι και τα 3 ποτήρια νερό.
- Βράζουμε σε χύτρα για 50 λεπτά. Αν χρησιμοποιούμε κατσαρόλα, σιγοβράζουμε το φαγητό και προσέχουμε να μην τελειώσει η σάλτσα του. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με νερό.
- Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Το κόβουμε σε λεπτές φέτες με ηλεκτρικό ή κανονικό μαχαίρι και το τοποθετούμε σε πιατέλα.
- Αποσύρουμε από την κατσαρόλα το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τα δαφνόφυλλα.
- Ανακατεύουμε στην καυτή σάλτσα 3 κουταλιές σούπας μέλι (δοκιμάζουμε τη σάλτσα και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λιγότερο μέλι).
- Παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και τον διαλύουμε με 1 καλά γεμάτη κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.
- Δένουμε τη σάλτσα με αυτό το μείγμα και περιχύνουμε το κρέας με την υπέροχη σάλτσα που θα προκύψει.
- Σερβίρουμε το κρέας συνοδευόμενο από ρύζι ασπρόμαυρο ή κανονικό.