Ψητό κατσαρόλας με μέλι και πορτοκάλι



ΨΗΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


Υλικά

  • 1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (νουά ή σπάλα), περασμένο στο δίχτυ ή δεμένο με σπάγκο
  • 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερού λευκό καλό κρασί
  • Χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 2-3 κουταλιές σούπας μέλι
  • 3 ποτήρια νερού νερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 δαφνόφυλλα
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη για το άλειμμα του κρέατος


Εκτέλεση

  1. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο. 
  2. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές καλά, ώστε να αποκτήσει ωραίο χρώμα και ομοιόμορφη κρούστα. 
  3. Στη συνέχεια, το σβήνουμε με το κρασί.
  4. Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα, λίγο επιπλέον αλάτι και τα 3 ποτήρια νερό. 
  5. Βράζουμε σε χύτρα για 50 λεπτά. Αν χρησιμοποιούμε κατσαρόλα, σιγοβράζουμε το φαγητό και προσέχουμε να μην τελειώσει η σάλτσα του. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με νερό.
  6. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει. 
  7. Το κόβουμε σε λεπτές φέτες με ηλεκτρικό ή κανονικό μαχαίρι και το τοποθετούμε σε πιατέλα.
  8. Αποσύρουμε από την κατσαρόλα το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τα δαφνόφυλλα. 
  9. Ανακατεύουμε στην καυτή σάλτσα 3 κουταλιές σούπας μέλι (δοκιμάζουμε τη σάλτσα και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λιγότερο μέλι). 
  10. Παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και τον διαλύουμε με 1 καλά γεμάτη κουταλιά σούπας κορν φλάουρ. 
  11. Δένουμε τη σάλτσα με αυτό το μείγμα και περιχύνουμε το κρέας με την υπέροχη σάλτσα που θα προκύψει.
  12. Σερβίρουμε το κρέας συνοδευόμενο από ρύζι ασπρόμαυρο ή κανονικό.



ΠΗΓΗ: Gogo Samiou