Yλικά
μελιτζάνες
πατάτες
κιμά μισό κιλό
2 κ σούπας πελτέ
αλάτι πιπέρι
2 κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη
λάδι
λίγη φέτα ..[προαιρετικά]
κρέμα μπεσαμέλ
βούτυρο5 κ σούπας
αλεύρι 8 κ σούπας
2 αυγά Τον κρόκο μόνο
1 λίτρο γάλα
τυρί τριμμένο
αν θέλετε ελάχιστο μοσχοκάρυδο
Λίγο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένω καλά τις μελιτζάνες και τις καθαρίζω σαν ριγέ απ έξω ,βγάζω λίγη από την φλούδα να είναι πιο ελαφρύς, τις κόβω σε λεπτές φέτες τις βάζω σε ταψί [ας είναι η μία πάνω στην άλλη] ρίχνω κ λίγο λάδι κ τις ψήνω σε μέτριο φούρνο.
Συγχρόνως κόβω σε ροδέλες πατάτες τηγανίζω κ τις στρώνω στο ταψί ρίχνω από πάνω κ λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο,μετά βάζω από πάνω κ τις ψημένες μελιτζάνες,και ρίχνω πάλι λίγο τυρί τριμμένο τον κιμά τον ετοιμάζω κατ αυτόν τον τρόπο.
Βάζω τον κιμά σε μια κατσαρόλα και τον σκεπάζω με νερό ,με καθαρό χέρι τον ζυμώνω να διαλυθεί και τον αφήνω να βράσει, σε κανένα τέταρτο προσθέτω κ το κρεμμύδι τον πελτέ το αλατοπίπερο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και βράζω σε 20 λεπτά περίπου προσθέτω κ το λάδι κ τον μαϊντανό ψιλοκομμένο μαγειρεύω μέχρι να πιει όλο το ζουμί ,τον στρώνω επάνω στις μελιτζάνες κ ρίχνω λίγο τυρί τριμμένο-ο κιμάς έτσι γίνεται σπυρωτός πολύ .
ΚΡΕΜΑ
Βάζω σε μια κατσαρόλα το βούτυρο σε σιγανή φωτιά μόλις λιώσει προσθέτω κ το αλεύρι και ανακατεύω συνέχεια γρήγορα γρήγορα να μαζεύεται το υλικό στον αυγοδάρτη που χρησιμοποιώ για να ανακατεύω ,αμέσως προσθέτω το γάλα κι ανακατεύω πολύ γρήγορα αυτό θα γίνει λείο όταν πήξει [αν χρειάζεται κι άλλο γάλα αν πήξει πολύ δηλαδή προσθέστε λίγο ακόμα] προσθέστε μόνο τους κρόκους από τα αυγά [το ασπράδι το ρίχνουμε μέσα στο κιμά όταν κρυώσει και το ανακατεύουμε καλά ] κ 4-5 κουταλιές τυρί τριμμένο ανακατεύοντας πολύ γρήγορα ..μετά την στρώνετε από πάνω από τον κιμά ρίχνετε λίγο τυρί σε όλη την επιφάνεια και ψήνετε μέχρι να ροδίσει.
μελιτζάνες
πατάτες
κιμά μισό κιλό
2 κ σούπας πελτέ
αλάτι πιπέρι
2 κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη
λάδι
λίγη φέτα ..[προαιρετικά]
κρέμα μπεσαμέλ
βούτυρο5 κ σούπας
αλεύρι 8 κ σούπας
2 αυγά Τον κρόκο μόνο
1 λίτρο γάλα
τυρί τριμμένο
αν θέλετε ελάχιστο μοσχοκάρυδο
Λίγο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένω καλά τις μελιτζάνες και τις καθαρίζω σαν ριγέ απ έξω ,βγάζω λίγη από την φλούδα να είναι πιο ελαφρύς, τις κόβω σε λεπτές φέτες τις βάζω σε ταψί [ας είναι η μία πάνω στην άλλη] ρίχνω κ λίγο λάδι κ τις ψήνω σε μέτριο φούρνο.
Συγχρόνως κόβω σε ροδέλες πατάτες τηγανίζω κ τις στρώνω στο ταψί ρίχνω από πάνω κ λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο,μετά βάζω από πάνω κ τις ψημένες μελιτζάνες,και ρίχνω πάλι λίγο τυρί τριμμένο τον κιμά τον ετοιμάζω κατ αυτόν τον τρόπο.
Βάζω τον κιμά σε μια κατσαρόλα και τον σκεπάζω με νερό ,με καθαρό χέρι τον ζυμώνω να διαλυθεί και τον αφήνω να βράσει, σε κανένα τέταρτο προσθέτω κ το κρεμμύδι τον πελτέ το αλατοπίπερο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και βράζω σε 20 λεπτά περίπου προσθέτω κ το λάδι κ τον μαϊντανό ψιλοκομμένο μαγειρεύω μέχρι να πιει όλο το ζουμί ,τον στρώνω επάνω στις μελιτζάνες κ ρίχνω λίγο τυρί τριμμένο-ο κιμάς έτσι γίνεται σπυρωτός πολύ .
ΚΡΕΜΑ
Βάζω σε μια κατσαρόλα το βούτυρο σε σιγανή φωτιά μόλις λιώσει προσθέτω κ το αλεύρι και ανακατεύω συνέχεια γρήγορα γρήγορα να μαζεύεται το υλικό στον αυγοδάρτη που χρησιμοποιώ για να ανακατεύω ,αμέσως προσθέτω το γάλα κι ανακατεύω πολύ γρήγορα αυτό θα γίνει λείο όταν πήξει [αν χρειάζεται κι άλλο γάλα αν πήξει πολύ δηλαδή προσθέστε λίγο ακόμα] προσθέστε μόνο τους κρόκους από τα αυγά [το ασπράδι το ρίχνουμε μέσα στο κιμά όταν κρυώσει και το ανακατεύουμε καλά ] κ 4-5 κουταλιές τυρί τριμμένο ανακατεύοντας πολύ γρήγορα ..μετά την στρώνετε από πάνω από τον κιμά ρίχνετε λίγο τυρί σε όλη την επιφάνεια και ψήνετε μέχρι να ροδίσει.
Μουσακάς