
ΑΤΖΕΜ ΠΙΛΑΦΙ
Να θυμηθούμε τα παλιά ..
Συνταγη 1 (γλυκό)
της κυρίας Anneta Iliadou
Βαζουμε 4 ποτηρια νερου νερο με λιγο αλατι και 120 γραμμαρια ζαχαρη να βρασει!
Μολις βρασει, ριχνουμε 1 ποτηρι και λιγο πιο κατω απο το μισο ρυζι και αφηνουμε στο πολυ χαμηλο να βρασει.
Σε ενα κατσαρολακι βαζουμε 4 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο να ζεσταθει, ριχνουμε 300 γραμμαρια φιδε και ανακατευουμε συνεχεια μεχρι να κοκκινησει!
Τέλος το ρίχνουμε μεσα στο ρυζι ανακατευουμε και σερβιρουμε με κανελα!
Συνταγη 2
Αυθεντική συνταγή ατζέμ πιλάφι από φίλο μουσουλμάνο από Κομοτηνή, το κάνουν σε γάμους αυτό, κανονικά με ρύζι Καρολίνα και ρεβίθια και αγελαδινό βούτυρο....η παραλλαγή τους είναι η εξής.
2 φλ. τσαγιού Καρολίνα το μουσκεύεις σε νερό βρύσης σε ένα μπολ για 2 ώρες.
Καις 3/4 φλ. τσ. αγελαδινό βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ρίχνεις 1/2 φλ. τσ. κριθαράκι και το καις να γίνει καφετί σκούρο.
Καις 3/4 φλ. τσ. αγελαδινό βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ρίχνεις 1/2 φλ. τσ. κριθαράκι και το καις να γίνει καφετί σκούρο.
Ρίχνεις το ρύζι που έχεις σουρώσει, και τώρα όλη η επιτυχία είναι εδώ, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αρχίζεις με ξύλινη κουτάλα και ανακατεύεις συνέχεια μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο, θέλει γύρω στο 10λεπτο.
Βάζεις πιπέρι, αλάτι και ρίχνεις ζωμό κότας η βοδινού 3.5φλ.τσαγιού.
Το αφήνεις να βράσει μέχρι να ρουφήξει όλο τον ζωμό και το βγάζεις από την φωτιά.
Βάζεις πετσέτα και το καπάκι, να ρουφήξει όλα τα υγρά και να γίνει σπυρωτό.
Εννοείται ότι αν σας περισσέψουν ρεβιθιά από άσπρη ρεβίθια μπορείτε να το κάνετε, γίνεται τέλειο.
Εγώ το βάζω σε φόρμα του κέικ και το σερβίρω σε επίσημα τραπέζια, γίνεται ανάρπαστο και αν το σερβίρετε με σουτζουκάκια σμυρναίικα, μούρλια, μπουκιά και συχώριο. !!
Συνταγή 3
Υλικά
1 1/2 φλυτζάνια ρύζι Καρολίνα
1 φωλιά φιδέ
3 φλυτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι και πιπέρι
Σ' ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το φιδέ.
Μόλις ο φιδές αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε έως ότου το ρύζι πάρει χρώμα.
Στο τέλος ρίχνουμε το νερό, το αλάτι και το πιπέρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου τελειώσει το νερό.
Υλικά
1 1/2 φλυτζάνια ρύζι Καρολίνα
1 φωλιά φιδέ
3 φλυτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι και πιπέρι
Σ' ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το φιδέ.
Μόλις ο φιδές αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε έως ότου το ρύζι πάρει χρώμα.
Στο τέλος ρίχνουμε το νερό, το αλάτι και το πιπέρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου τελειώσει το νερό.