
ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΗ ΚΡΕΜΑ
Υλικά
Για το φύλλο
- 1 κιλό αλεύρι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 ποτήρια χλιαρό νερό
- 1 κούπα ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο λιωμένο (για το βουτύρωμα των φύλλων)
Για την κρέμα
- 1 λίτρο γάλα
- 1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό
- 1 κούπα ζάχαρη
- 2 κρόκοι αυγών
- 2 βανίλιες
- 50 γρ. βούτυρο (για την κρέμα)
- Άχνη ζάχαρη (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Για το φύλλο
- Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το χλιαρό νερό, το αλάτι και την ζάχαρη.
- Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.
- Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, τη ζυμώνουμε για 3 λεπτά και την κόβουμε σε 10 ίσα κομμάτια.
- Τα πλάθουμε σε μπαλίτσες, ανοίγουμε σε μικρά φύλλα και βουτυρώνουμε τα 8 από αυτά.
- Τοποθετούμε τα 5 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και τα άλλα 5 ξεχωριστά, δημιουργώντας δύο μεγάλες στοίβες φύλλων (πάνω από κάθε στοίβα βάζουμε τα φύλλα που δεν βουτυρώσαμε).
- Ανοίγουμε τις δύο στοίβες σε δύο μεγάλα φύλλα, όσο πιο λεπτά γίνεται.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με 1 κούπα ζάχαρη.
- Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε 50 γρ. βούτυρο, τους κρόκους αυγών και τις βανίλιες.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο.
- Ρίχνουμε την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο από πάνω, το σουρώνουμε καλά και χαράζουμε προσεκτικά την επιφάνεια.
- Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο που περίσσεψε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
- Μόλις ψηθεί, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα, αν θέλουμε.
