Μπουγάτσα με σπιτικό φύλλο και αφράτη κρέμα

Αυθεντική σπιτική μπουγάτσα με χειροποίητο φύλλο και κρέμα

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΗ ΚΡΕΜΑ


Μπουγάτσα με λεπτό, τραγανό σπιτικό φύλλο και πλούσια αρωματική κρέμα που σίγουρα θα αγαπήσεις!!


Υλικά 

Για το φύλλο
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο (για το βουτύρωμα των φύλλων)

Για την κρέμα
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 βανίλιες
  • 50 γρ. βούτυρο (για την κρέμα)
  • Άχνη ζάχαρη (για πασπάλισμα)


Εκτέλεση 

Για το φύλλο
  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το χλιαρό νερό, το αλάτι και την ζάχαρη. 
  2. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.
  4. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, τη ζυμώνουμε για 3 λεπτά και την κόβουμε σε 10 ίσα κομμάτια. 
  5. Τα πλάθουμε σε μπαλίτσες, ανοίγουμε σε μικρά φύλλα και βουτυρώνουμε τα 8 από αυτά.
  6. Τοποθετούμε τα 5 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και τα άλλα 5 ξεχωριστά, δημιουργώντας δύο μεγάλες στοίβες φύλλων (πάνω από κάθε στοίβα βάζουμε τα φύλλα που δεν βουτυρώσαμε).
  7. Ανοίγουμε τις δύο στοίβες σε δύο μεγάλα φύλλα, όσο πιο λεπτά γίνεται.

Για την κρέμα
  1. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με 1 κούπα ζάχαρη. 
  2. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  3. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε 50 γρ. βούτυρο, τους κρόκους αυγών και τις βανίλιες. 
  4. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο
  1. Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. 
  2. Ρίχνουμε την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  3. Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο από πάνω, το σουρώνουμε καλά και χαράζουμε προσεκτικά την επιφάνεια.
  4. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο που περίσσεψε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
  5. Μόλις ψηθεί, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα, αν θέλουμε.


Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou

Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget