Τσουρέκια εύκολα και αφράτα

Αφράτα και αρωματικά τσουρέκια με μαχλέπι και μαστίχα"

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΑ


Αυτά τα εύκολα και αφράτα τσουρέκια θα γεμίσουν το σπίτι σας με το υπέροχο άρωμα του μαχλεπιού, της μαστίχας και του πορτοκαλιού. 
Ακολουθήστε αυτή την απλή συνταγή για να φτιάξετε δύο τσουρέκια που θα εντυπωσιάσουν την οικογένεια και τους φίλους σας.


Υλικά (για 2 τσουρέκια)

  • 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. φρέσκια μαγιά ή 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κοφτό κ.γ. μαχλέπι
  • 1/2 κοφτό κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
  • 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό
  • 250 γρ. χλιαρό γάλα
  • 80 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Λίγα αμύγδαλα φιλέ, για το πασπάλισμα
  • 1 κρόκο αυγού, για το άλειμμα


Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αυγό και το χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.
  2. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα (προσοχή να μην είναι καυτό, για να μην καταστραφεί η μαγιά), τη μαγιά, το βούτυρο, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. 
  3. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας με χαμηλή ταχύτητα. 
  5. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας ή με το μίξερ μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και ελαστική.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς Κελσίου για να ζεσταθεί ελαφρά. Σβήνουμε τον φούρνο και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι, σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα, για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Όταν η ζύμη φουσκώσει, τη βγάζουμε από τον φούρνο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. 
  8. Κάθε μέρος το χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και πλάθουμε τρεις λωρίδες για κάθε τσουρέκι.
  9. Πλέκουμε τις λωρίδες σε πλεξούδα και τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. 
  10. Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε γέμιση, όπως Μερέντα, πριν τα πλέξουμε.
  11. Χωρίζουμε τα δύο τσουρέκια με λαδόκολλα στη μέση για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. 
  12. Τα καλύπτουμε με μια πετσέτα και τα τοποθετούμε ξανά στον φούρνο, σβηστό αλλά χλιαρό, για να φουσκώσουν ξανά.
  13. Μόλις τα τσουρέκια φουσκώσουν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου με αντιστάσεις.
  14. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο αυγού και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ.
  15. Ψήνουμε τα τσουρέκια για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο, γι' αυτό παρακολουθούμε τα τσουρέκια κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  16. Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα πριν τα σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!


Δημιουργός συνταγής: Gogo Samiou

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget