ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ
Οι λιαστές ντομάτες είναι μια απολαυστική και υγιεινή προσθήκη σε πολλά πιάτα. Με έντονη γεύση και πλούσια υφή, θα μεταμορφώσουν τις σαλάτες, τις πίτσες, τα σάντουιτς και τα ζυμαρικά σου. Ακολουθώντας αυτή την απλή συνταγή, θα τις έχεις διαθέσιμες για να τις απολαύσεις όλο το χρόνο.
Δημιουργός συνταγής: Anna Lampropouloy
Υλικά:
- Πομοντόρια (ή άλλη ποικιλία ντομάτας κατάλληλη για ξήρανση)
- Χοντρό Αλάτι
- σκελίδες Σκόρδου
- φρέσκος Βασιλικός
- Καυτερή Πιπεριά (προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο
- αποστειρωμένα βάζα
Εκτέλεση:
- Πλένουμε καλά τα πομοντόρια, τα κόβουμε στη μέση και ρίχνουμε στο κάθε ένα μερικούς κόκκους χοντρό αλάτι.
- Τα τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, σε μία σχάρα που βάζουμε πάνω σε ταψί και καλύπτουμε με ένα τούλι για να προστατευθούν από έντομα.
- Εκθέτουμε στον ήλιο, σε ένα σημείο που δέχεται άμεσο ηλιακό φως όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες.
- Το απόγευμα μαζεύουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 40°C στον αέρα για όλη τη νύχτα.
- Το πρωί τις ξαναβγάζουμε στον ήλιο.
- Μετά τη δεύτερη μέρα ελέγχουμε καθημερινά τις ντομάτες και αφαιρούμε όσες έχουν αποξηρανθεί.
- Ενώ στεγνώνουν οι ντομάτες, μόλις συμπληρωθεί αρκετή ποσότητα αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
- Μέσα στα βάζα προσθέτουμε τις ντομάτες, σκελίδες σκόρδου, φύλλα βασιλικού, λίγους σπόρους από καυτερή πιπεριά και καλύπτουμε με ελαιόλαδο, αφήνοντας λίγο κενό χώρο στην κορυφή.
- Κλείνουμε καλά τα βάζα και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
- Μόλις ανοίξουμε ένα βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο και το καταναλώνουμε εντός λίγων εβδομάδων.
Σημειώσεις από τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ:
- Προτιμήστε ποικιλίες ντομάτας με λίγα σπόρια και σφιχτή σάρκα.
- Ο χρόνος ξήρανσης εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και την ποικιλία της ντομάτας.
- Μπορείς να προσθέσεις και άλλα μυρωδικά, όπως ρίγανη, θυμάρι ή δενδρολίβανο.
- Αν δεν έχεις φρέσκο βασιλικό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αποξηραμένο.
Δημιουργός συνταγής: Anna Lampropouloy
Ακολουθήστε μας στο Google News!