ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Υλικά
- 3 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 1 μεγάλο φλ. του τσαγιού ζάχαρη
- 1 μεγάλο φλ. του τσαγιού ζεστό γάλα
- 1/2 φλ. του τσαγιού λάδι
- 1/2 φλ. του τσαγιού λιωμένο βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φακελάκι + 1 κ.γ. ξηρή μαγιά
- 2 κ.γ. μαχλέπι
- 1 βανίλια
- αλεύρι όσο πάρει
Για το γέμισμα της ζύμης:
- 6 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 1 μεγάλο φλ. του τσαγιού ζάχαρη άχνη
- Μαρμελάδα δαμάσκηνο
- Γάλα για επάλειψη πριν το ψήσιμο
Για μετά το ψήσιμο.
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.
Εκτέλεση:
- Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά .
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το γάλα, το ηλιέλαιο, το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι και χτυπάμε για λίγο.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαγιά και ζυμώνουμε καλά για 8-10 λεπτά.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα να ξεκουραστεί.
- Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο φύλλο με πλάτος 30 εκ. και μήκος 90 εκ.
- Αλείφουμε με το πινέλο λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και 3 κουταλιές ζάχαρη.
- Απλώνουμε τη μαρμελάδα πάνω από τη γέμιση και ρολάρουμε προσεκτικά τη ζύμη.
- Τοποθετούμε το ρολό σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί σαν στριφτόπιτα.
- Περιμένουμε να φουσκώσει για μια ώρα και αλείφουμε με γάλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-35 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε το ρολό να κρυώσει και το πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη.
Δημιουργός συνταγής: Αθανάσιος Γεώργιος Τσομπανίδης
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!