Μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
Μαρμελάδα κολοκύθα
Υλικά
1,1 κιλό κολοκύθα
200 ml χυμό πορτοκάλι
900 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. νερό
2 κ.γ εκχύλισμα βανίλια
1 λεμόνι χυμό
2 λεμόνια ξύσμα
2 πορτοκάλια ξύσμα
Εκτέλεση
Χωρίζουμε την κολοκύθα στη μέση και μετά σε 8 κομμάτια.
Αφαιρούμε τα σπόρια, ξεφλουδίζουμε τα κομμάτια και τα κόβουμε σε πολύ μικρές λωρίδες στον τρίφτη.
Σε ένα κεραμικό μπολ βάζουμε τις λωρίδες κολοκύθας, τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι, το χυμό πορτοκάλι, το νερό, τη βανίλια, το ξύσμα από τα λεμόνια και τα πορτοκάλια και ανακατεύουμε.
Καλύπτουμε το μπολ με μία λαδόκολλα και το αφήνουμε για μία ολόκληρη βραδυά.
Την επόμενη μέρα βάζουμε το μείγμα σε μία ανοιξείδωτη κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 5 λεπτά.
Μετά το βάζουμε και πάλι σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με λαδόκολλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα ακόμη ολόκληρο βράδυ.
Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το μείγμα, το ανακατεύουμε με προσοχή και ξαφρίζουμε όταν χρειαστεί.
Συνεχίζουμε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας ,για 10 με 15 λεπτά, και ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Μόλις είναι έτοιμη η μαρμελάδα τη βάζουμε κατευθείαν σε βάζα και σφραγίζουμε καλά