ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
Ένας μπακλαβάς Θεϊκός, γεμιστός με αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια!
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας Βηρυτού
- 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 200 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. αμύγδαλα άσπρα, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
- 200 γρ. φιστίκι Αιγίνης, καβουρδισμένο και ψιλοκομμένο
- κανέλα σε σκόνη
- γαρύφαλλο σε σκόνη
Για το Σιρόπι
- 2,5 ποτήρια του νερού ζάχαρη
- 2 ποτήρια του νερού νερό
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
- Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Παίρνουμε ένα ταψί και το βουτυρώνουμε καλά.
- Στρώνουμε 5 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας καλά το καθένα.
- Πασπαλίζουμε με το μείγμα καρυδιών, αμυγδάλων και φιστικιών και προσθέτουμε μια πρέζα κανέλα και γαρύφαλλο.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές, τελειώνοντας με 5 φύλλα.
- Χαράζουμε τον μπακλαβά σε ρόμβους ή διαμάντια πριν τον ψήσουμε για πιο εύκολο σερβίρισμα.
- Βάζουμε μπόλικο βούτυρο από πάνω και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι μας.
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το χυμό λεμονιού και το ξύλο κανέλας για 6 λεπτά από το σημείο βρασμού.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Αφού βγάλουμε τον μπακλαβά από το φούρνο, περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
- Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και λίγη κανέλα.
- Αφήνουμε να απορροφηθεί καλά το σιρόπι πριν σερβίρουμε.