

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
Υλικά για το φύλλο
- 450γρ. αλεύρι σκληρό
- 300γρ. αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις
- 100γρ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 2 κ.γ. αλάτι
- 400 ml νερό χλιαρό
- λίγο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
Εκτέλεση
- Στο μίξερ βάζω όλα τα υλικά και αρχίζω να ζυμώνω ρίχνοντας σιγά-σιγά το νερό.
- Πρέπει να έχω μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στο χέρι.
- Όταν η ζύμη είναι έτοιμη τη χωρίζω σε 15 ίσια κομμάτια τα κάνω μπαλάκια και τα τυλίγω σε μεμβράνη τα αφήνω 30 λεπτά να ξεκουραστούν.
- Στη γαλατόπιτα θα χρειαστούμε 4 φύλλα.
- Τα υπόλοιπα τα βάζω στην κατάψυξη και όταν τα χρειαστώ τα βγάζω ξεπαγώνουν και τα ανοίγω.
Υλικά για την κρέμα
- 2 λίτρα φρέσκο γάλα
- 14 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
- 14 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
- λίγο κανέλα
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 2κ.σ. βούτυρο ή Βιτάμ
- 2 αυγά
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά βάζω το γάλα, αλεύρι, ζάχαρη, κανέλα και το ξύσμα λεμονιού ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα για να μην κολλήσει μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Κατεβάζω από τη φωτιά ρίχνω μέσα τα 2 αυγά χτυπημένα, το βούτυρο και ανακατεύω με γρήγορες κινήσεις.
- Στρώνω σε λαδωμένο ταψί [το ταψί της κουζίνας] τα φύλλα να προεξέχουν λίγο έξω από το ταψί.
- Ρίχνω την κρεμά και την απλώνω σε όλο το Ταψί
- Γυρίζω τα φύλλα που προεξέχουν τυλίγοντας τα προς τα μέσα.
- Ρίχνω λίγο κανέλα από πάνω και λίγο βουτυράκι και ψήνω στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά Περίπου 30-35 λεπτά.
