Κριτσίνια Τορίνου, όπως τα τρώνε και αγαπάνε οι γείτονες Ιταλοί και μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα κι εμείς στο σπίτι!
Υλικά για την βάση
- 400 γρ αλεύρι δυνατό (αυτό που χρησιμοποιούμε στα τσουρέκια η στην πίτσα)
- 200 γρ χλιαρό νερό
- 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 10 γρ ξηρή μαγιά ή 20 φρέσκια
- 1 κοφτό κ.γ αλάτι
- 1 κοφτό κ.γ ζάχαρη
Η γεύση που έδωσα εγώ στα κριτσίνια ήταν πέστο βασιλικού, πέστο λιαστής ντομάτας, παρμεζάνα και παπαρουνόσπορο.
Ο καθένας θα βάλει αυτό που θέλει.
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, από το οποίο θα φυλάξουμε 50 ml. Μόλις φτιάξουμε τη ζύμη, προσθέτουμε σιγά - σιγά και το υπόλοιπο λάδι μέχρι να το πάρει όλο και να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
- Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, ξεφουσκώνουμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει.
- Ανοίγουμε σε φύλλα λεπτά όπως για πίτσα, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και με μια λεπτή στρώση από ό,τι γεύση μας αρέσει (αν βάλουμε πέστο, δεν χρειάζεται άλειμμα με ελαιόλαδο πριν).
- Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες όπως περίπου οι ταλιατέλες και παίρνουμε τρεις λωρίδες και ακουμπάμε τη μια πάνω στην άλλη.
- Περιστρέφουμε από τις δύο πλευρές αντίστροφα για να τυλιχτούν οι λωρίδες και να σχηματιστεί το κριτσίνι.
- Παραλληλα το βοηθάμε να απλώσει προς τις άκρες για να βγει λεπτό και μακρύ.
- Πρέπει να πιάνει όλο το μήκος του ταψιού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά στους 200 βαθμούς.
- Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και πέφτουμε με τα μούτρα!
Credits:
Nana Sunny