ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Νόστιμη και χορταστική Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο και πλούσια γέμιση που θα αγαπηθεί από όλη την οικογένεια!
Υλικά
Για το Ζυμάρι
- 2,5 ποτήρια νερό
- 1 φλυτζάνι του καφέ σπορέλαιο
- Χυμό από ένα λεμόνι
- Μισό φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
- 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
- Αλεύρι Κούλα (όσο πάρει, περίπου 1 κιλό) για να γίνει η ζύμη μαλακή και εύπλαστη
- 1 Βιτάμ soft (για το άλειμμα των φύλλων)
- Νισεστέ (για το άνοιγμα των φύλλων)
Για τη Γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι (πλυμένο και ψιλοκομμένο)
- 4 αυγά
- 1 ποτήρι γάλα
- 400 γρ. φέτα (τριμμένη)
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το νερό, το σπορέλαιο, το χυμό λεμονιού, το ξύδι και το αλάτι.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι ανάλογα με το κλίμα και την υγρασία.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το σπανάκι με τα αυγά, το γάλα και τη φέτα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη.
- Με τη βοήθεια του νισεστέ, ανοίγουμε 6 λεπτά φύλλα.
- Αλείφουμε κάθε φύλλο με Βιτάμ για να είναι τραγανά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα λαδωμένο ταψί, στρώνουμε τα πρώτα 3 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, αλείφοντας με Βιτάμ ανάμεσα στα φύλλα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση με το σπανάκι.
- Καλύπτουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, αλείφοντας ξανά με Βιτάμ.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
- Ψήνουμε την πίτα στους 180°C στις αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.
- Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ: Κατερινα Μαδικα
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!