Γαλακτομπούρεκο



Μια συνταγή της κυρίας Tsampika Tsampika για αφράτο ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ από την ομάδα στο Facebook Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές

Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο αφράτο με τραγανό φύλλο και καλοσιροπιασμένο

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βαζουμε εναμισυ λιτρο γαλα προβιο να ζεσταθει ριχνουμε μια κουπα μετρια οχι πολυ μεγαλη σιμιγδαλι ψιλό και ανακατευουμε με το συρμα σε μετρια φωτια να πηξει.
Ριχνουμε μιαμισυ κουπα ζαχαρη ,τρεις κ.σ βουτυρο αγελαδινο και αποσυρουμε απο την φωτια. Ριχνουμε ξυσμα ενος λεμονιου μια βανιλια και 5 αυγα πολυ καλα χτυπημένα στη δυνατή ταχυτητα του μιξερ ,στο μιγμα του σιμιγδαλιου και ανακατευουμε απαλα να ενσωματωθούν.
Σε ταψι στρώνουμε πεντε φυλλα κρουστας Βηρυτού βουτυρωμένα με το ιδιο βουτυρο που κανουμε την κρεμα.
Ριχνουμε την κρέμα ,γυριζουμε τα φυλλα προς τα μεσα βουτυρωνοντάς τα ενα ενα .
Στρωνουμε τα αλλα πεντε φύλλα βουτυρώνοντας τα Χαράσσουμε τα φύλλα και τα ραντιζουμε με λιγο νεράκι.
Ψηνουμε σε προθερμασμένο φουρνο αεροθερμο στους 170 βαθμ εως οτου ροδισει πανω κατω. Σιροπι με τρεις φλυτζανες ζαχαρη δυομισυ φλυτζανες νερο μια φλυδα λεμονι .
Μετραμε πεντελεπτά απο το σημειο του βρασμου ,ριχνουμε σταγονες απο μισό λεμονι και κατεβαζουμε.
Μολις βγει το γλυκό το περιλούουμεαμεσως με το σιρόπι που πρέπει να ειναι κρυο γιαυτο κανουμε το σιροπι πρωτο.