Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΣΤΑΦΥΛΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Σταφύλι γλυκό του κουταλιού
Τραγανό και γεμάτο μέχρι μέσα σιροπάκι....!!!!!
Υλικά
2 κιλά σταφύλι σουλτανίνα
1400 γρ ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
Χυμό από 2 μεγάλα ζουμερά λεμόνια
2 κλωναράκια αρμπαρόριζα
150 γρ αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη ( προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ρόγες από το σταφύλι και τις στεγνώνουμε καλά με μια καθαρή πετσέτα.
Κάνουμε στρώσεις ζάχαρη - σταφύλι σε μια βαθιά κατσαρόλα με παχύ πάτο.
Προσθέτω και το χυμό από τα λεμόνια και αφήνω σκεπασμένα όλη νύχτα να βγάλουν τα υγρά τους.
Η παραμονή τους μέσα στη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού θα τα βοηθήσει να γίνουν πιο τραγανά και να σφίξουν.
Την επόμενη το πρωί προσθέτω το νερό και την αρμπαρόριζα και σε μέτρια φωτιά βράζω το γλυκό μου μέχρι να δέσει.
Ξαφρίζω όπου χρειάζεται.
Ανακατεύω με πολύ προσοχή μόνο στην αρχή το γλυκό μου για να μην λιώσω τις ρόγες.
Αφού έχει λιώσει η ζάχαρη και βράζει το γλυκό μόνο ανακινώ την κατσαρόλα.
Την αρμπαρόριζα την αφαιρώ 10 λεπτά μετά τον πρώτο βρασμό.
Στο τέλος προσθέτω και τα αμύγδαλα αν θέλω.
( εγώ εδώ δεν έβαλα)
Φυλάω σε αποστειρωμένα καυτά βάζα το γλυκό μου.