ΠΑΣΤΕΣ ΤΑΨΙΟΥ
Υλικά (για 18 κομμάτια)
Για το Παντεσπάνι:
Για την Κρέμα:
- 8 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 24 κοφτές κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. χλιαρό νερό
- 16 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 8 κ.σ. κακάο
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, ανακατεμενα με το αλεύρι.
Για την Κρέμα:
- 2 κουτιά φυτική κρέμα γάλακτος Moffat, κρύα
- 1 κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο, κρύο
- 1 βανίλια
Για το Σιρόπι:
- 3 φλιτζανάκια του ελληνικού καφέ νερό
- 2 κ.σ. ζάχαρη (αν το θέλετε πιο γλυκό βάλτε παραπάνω)
- 1 κ.γ. στιγμιαίος καφές
- 1 κ.γ. κακάο
Για το Γλάσο:
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια
- 150 γρ. γάλα εβαπορέ
- 1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
Για το Παντεσπάνι:
Για την Κρέμα:
Για το Σιρόπι:
Για το Γλάσο:
Συναρμολόγηση:
- Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να αυξηθεί ο όγκος του.
- Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε απαλά.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
- Τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα, με απαλές κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Απλώνουμε το μείγμα στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
- Χτυπάμε την φυτική κρέμα σε ένα μπολ μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Προσθέτουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.
- Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για να σφίξει.
- Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον καφέ και το κακάο για 2-4 λεπτά από το σημείο βρασμού, μέχρι να διαλυθούν καλά τα υλικά.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
- Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και την βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων να λιώσει.
- Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
- Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει ελαφρώς πριν το χρησιμοποιήσουμε.
- Αφού κρυώσει εντελώς το παντεσπάνι, το κόβουμε στη μέση.
- Σιροπιάζουμε ελαφρώς το ένα κομμάτι, απλώνουμε τη μισή κρέμα, τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι παντεσπανιού, σιροπιάζουμε και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
- Βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες ώστε να παγώσει το γλυκό.
- Αφού κρυώσει εντελώς, το περιχύνουμε με το χλιαρό γλάσο.
- Διακοσμούμε με ότι υλικά επιθυμούμε.
Συμβουλές:
- Για να κόψετε τις πάστες ομοιόμορφα σε τέλεια κομμάτια, πλένετε το μαχαίρι μετά από κάθε κοπή.
- Μπορείτε να προσθέσετε στην κρέμα ξηρούς καρπούς, φρούτα ή άλλα υλικά της αρεσκείας σας.
Καλή απόλαυση!
Δημιουργός συνταγής Άννα Αννούλα, συνταγή: Theodosia Halvatzh
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!