ΤΗΓΑΝΟΠΙΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙ
Αυτές οι τηγανόπιτες με το τραγανό τους φύλλο και τη νόστιμη γέμιση από σπανάκι και φέτα θα γίνουν οι αγαπημένες σας! Φτιάχνονται εύκολα, οικονομικά και γίνονται γρήγορα.
Υλικά (για 10 μεγάλες πίτες)
Για τη γέμιση:- 500 γρ. σπανάκι
- 1 κούπα τυρί φέτα (προαιρετικά καλαθάκι Λήμνου για έντονη γεύση)
- Λίγο αλάτι
- Λίγο πιπέρι
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
- 6 κλωνάρια άνηθο, ψιλοκομμένο
- 4 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Λίγο αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Νερό (κατ' ευθείαν από τη βρύση, όσο χρειαστεί για να έχουμε μια μαλακή ζύμη)
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε στην άκρη.
- Πλένουμε καλά το σπανάκι και, αν έχει μεγάλα φύλλα, τα κόβουμε στη μέση.
- Το στύβουμε καλά και το βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη με τα χέρια.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει εντελώς.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπάλες μεγέθους μικρού μήλου φιρίκι.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια, πασπαλίζουμε κάθε μπαλίτσα με λίγο αλεύρι ή νισεστέ (για πιο λεπτό και τραγανό φύλλο) και ανοίγουμε με πλάστη λεπτά φύλλα.
- Τοποθετούμε μια κουταλιά γέμιση κατά μήκος στο κέντρο κάθε φύλλου.
- Κλείνουμε τη ζύμη και πιέζουμε καλά τις άκρες με πιρούνι για να σφραγίσει.
- Ζεσταίνουμε λάδι σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις πίτες για περίπου 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Βγάζουμε τις πίτες και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να απομακρυνθεί το περιττό λάδι.
- Τα απολαμβάνουμε ζεστά, μόλις βγουν από το τηγάνι, με το τραγανό φύλλο τους και τη ζουμερή γέμιση τους.
- Εναλλακτικά, μπορούμε να τις ψήσουμε σε λαδωμένο αντικολλητικό ταψί, για μια πιο ελαφριά εκδοχή.
- Σημείωση: Μπορείτε να τα φτιάξετε και με οποιαδήποτε άλλη γέμιση επιθυμείτε!
