ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ
Υλικά
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 2 φέτες ψωμί (μόνο την ψίχα) και 3 φρυγανιές, μουσκεμένες και στυμμένες καλά
- 1 αυγό
- 1 κρεμμύδι, ψιλοτριμμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοτριμμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό (για τον κιμά)
- 1 κ.γ. κύμινο
- αλάτι
- πιπέρι
- 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 σκ. σκόρδο, πολύ ψιλοτριμμένη
- 1 ποτήρι νερό
- ελαιόλαδο
- αλεύρι, για το πανάρισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, αυγό, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το κύμινο, το αλατοπίπερο, 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό και 2 - 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε περίπου ένα τέταρτο να ενωθούν τα υλικά.
- Τα πλάθουμε σε σουτζουκάκια βρέχοντας τα χέρια μας για να μην μας κολλάνε.
- Τα περνάμε από αλεύρι, τα τηγανίζουμε ελαφρώς σε μπόλικο λαδάκι και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι στο οποίο τα τηγανίσαμε και ρίχνουμε μέσα τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, λίγο αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και 1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη.
- Προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό.
- Βράζουμε για 15 λεπτά περίπου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια σε ένα ταψάκι ή πυρέξ, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις για μισή ώρα περίπου.
- Μόλις περάσει η μισή ώρα βάζουμε στον αέρα και αφήνουμε να ροδίσουν (αν δεν έχετε αέρα στο φούρνο σας, ψήστε στο γκριλ προς το τέλος για 5 - 10 λεπτά ώστε να πάρει χρώμα).
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το ελέγχουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με μακαρόνια, πατάτες τηγανητές, ρύζι ή ακόμα και σκέτα για μεζεδάκι.
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!