ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ Ή ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΑ
Υλικά
Για το λάχανο
1 μέτριο λάχανο
Χυμό 2 λεμονιών
3 κ.σ. αλάτι
Για τη γέμιση
1 κιλό κιμά μοσχάρι
200 γραμ. χοιρινό για τηγανιά ψιλοκομμένο
3 μέτρια κρεμμύδια περασμένα στον τρίφτη ή στο μούλτι
1 ποτήρι νερό ή 1 ποτήρι ζουμί από αρμιά
1 κούπα λάδι
1 φλιτζανάκι καφέ κόκκινο κρασί
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
1/2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι γλυκό
1/2 κ.γ. πρέζα κόκκινο πιπέρι (καυτερό)
1/2 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. κύμινο
2-3 κόκκους μπαχάρι
3/4 κούπας ρύζι (μισό καρολίνα - μισό νυχάκι)
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμό από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Για το λάχανο
Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και με το μαχαίρι κάνουμε στο λάχανο μια λακουβίτσα, μέσα στην οποία βάζουμε το αλάτι.
Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και ρίχνουμε μέσα το χυμό των λεμονιών. Βάζουμε μέσα το λάχανο ώστε να σκεπάζεται αν είναι δυνατόν ολόκληρο. Το σκεπάζουμε με το καπάκι. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και όταν αρχίζει να βράζει. Γυρίζουμε το λάχανο από την άλλη μεριά και κλείνουμε τη φωτιά. Θα το αφήσουμε μέσα στην κατσαρόλα να κρυώσει και να βγάλει όλη του τη γεύση για τουλάχιστον ένα βράδυ και την επόμενη μέρα θα φτιάξουμε τα γιαπράκια μας.
Για τη γέμιση
Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι για να βγάλει τα υγρά του. Έπειτα προσθέτουμε το ¼ από το λάδι, το χοιρινό και τον κιμά.
Ανακατεύουμε που και που με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει.
Όταν ο κιμάς πάρει χρώμα σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε, όταν απορροφηθούν όλα τα υγρά τους αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε το ρύζι και τα μυρωδικά στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε τα πρώτα σκληρά φύλλα από το λάχανο και τα βάζουμε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας. Έπειτα παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο και βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά και το σφίγγουμε στη χούφτα μας. Βάζουμε τα γιαπράκια σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας στρώσεις. Αν περισσέψουν κάποια χωρίς να σχηματίσουμε στρώση, τα βάζουμε στο κέντρο, κολλητά το ένα στο άλλο και όχι στην άκρη της κατσαρόλας.
Τα σκεπάζουμε με ένα βαθύ πιάτο.
Διαλύουμε στο νερό (ή το ζουμί από τα αρμιά που φτιάξαμε) τον πελτέ ντομάτας, το χυμό ενός λεμονιού και το υπόλοιπο λάδι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Όσα φύλλα από το λάχανο έχουν περισσέψει τα βάζουμε πάνω στα γιαπράκια μας. Τα βράζουμε σε αρχικά ψηλή φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει το ζουμί τους τη χαμηλώνουμε. Το ζουμάκι μας πρέπει να είναι 2 εκατοστά πάνω από τα γιαπράκια όταν αρχίζουμε το βράσιμο. Θέλουν περίπου 2.5 ώρες βράσιμο σε σιγανή φωτιά ώστε στο τέλος θα έχουν μείνει μόνο με το ζουμάκι τους.
Τρώγονται κρύα ή ζεστά με καλό κρασάκι.