
ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Υλικά:
- 3 μελιτζάνες
- 5 κολοκύθια
- 1 πακέτο ζυμαρικά τής αρεσκείας μας
- Τριμμένη γραβιέρα
- Τριμμένη φρυγανιά
Για τη σάλτσα θα χρειαστούμε:
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1 ποτήρι χυμό τομάτας
- Λίγο σκόρδο
- 1 κουταλιά τής σούπας πελτέ τομάτας
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι πιπέρι ,κύμινο ,κανέλλα
- 2 κούπες νερό
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Για τη μπεσαμέλ θα χρειαστούμε:
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 4 κουταλιές τής σούπας αλεύρι για όλες τής χρήσεις
- 600 ml χλιαρό γάλα
- 2 αβγά
- Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
- 1 κούπα τριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση
- Τηγανίζουμε τα λαχανικά τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό τα σουρώνουμε και φτιάχνουμε την σάλτσα: σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και τής πιπεριές ελαφρά και ρίχνουμε τον πελτέ τομάτας.
- Μόλις σοταριστούν τα λαχανικά και ο πελτές τομάτας ρίχνουμε το χυμό τομάτας τα μπαχαρικά και το αλάτι, το νερό και την ζάχαρη.
- Τέλος για την μπεσαμέλ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι μαζί ανακατεύουμε καλά πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία και σιγά σιγά προσθέτουμε το χλιαρό γάλα ανακατεύουμε καλά μην σβολιάσει μέχρι να πήξει.
- Ρίχνουμε τα αυγά καλά χτυπημένα και προσθέτουμε το τυρί με τα μπαχαρικά.
- Τώρα θα ρίξουμε λίγο φρυγανιά στο ταψί, θα απλώσουμε τα μισά από τα ζυμαρικά, ρίχνουμε το τυρί και στρώνουμε τα λαχανικά.
- Ξανά λίγο ακόμα τυρί και φρυγανιά.
- Απλώνουμε την σάλτσα μετά τα υπόλοιπα ζυμαρικά και στο τέλος καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
- Λίγο τριμμένο τυρί από πάνω και ψήνουμε για περίπου μία ώρα στον αέρα στους 180βαθμούς
Δημιουργός συνταγής: Σελιδα μαγειρικής Χριστιανός Γιώργος.
