
ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΠΑΤΑΤΑΣ
Αφράτα και τραγανά πιροσκί με γέμιση πατάτας, που θα γίνουν το αγαπημένο σας σνακ! Η ζύμη τους είναι μαλακή και η γέμιση μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τα γούστα σας.
Υλικά
Για τη ζύμη:- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 ½ κούπα χλιαρό νερό
- ½ κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.σ. λευκό ξύδι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Περίπου 500 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
Για τη γέμιση:
- 5-6 μεγάλες πατάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- Ελαιόλαδο
- Προαιρετικά: φέτα ή γραβιέρα, ψιλοκομμένη πάριζα ή λουκάνικο
Επιπλέον:
- Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι, το ελαιόλαδο και σταδιακά το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
- Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
- Ανακατεύουμε τις πατάτες με το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
- Εάν θέλουμε, προσθέτουμε φέτα, γραβιέρα ή ψιλοκομμένα αλλαντικά.
- Παίρνουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη, τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε μικρούς δίσκους.
- Τοποθετούμε λίγη γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου, κλείνουμε καλά τις άκρες και σχηματίζουμε το πιροσκί.
- Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα.
- Τηγανίζουμε τα πιροσκί σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
- Σερβίρουμε ζεστά, συνοδεύοντας με γιαούρτι ή κάποια σάλτσα της επιλογής σας.
Συμβουλή: Η γέμιση μπορεί να προσαρμοστεί με ό,τι υλικά έχετε στο ψυγείο σας, κάνοντας κάθε παρτίδα πιροσκί μοναδική!
Δημιουργός συνταγής: Maria Ntai
