Πιροσκί με Κιμά

Πιροσκί με κιμά – Παραδοσιακή αφράτη συνταγή, τηγανητά ή ψητά

ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΚΙΜΑ

Αφράτα, χρυσαφένια πιροσκί με γέμιση ζουμερού κιμά! Μπορούν να γίνουν τηγανητά ή ψητά στον φούρνο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.


Υλικά

Για τη ζύμη:
  • 1 ποτήρι χλιαρό γάλα
  • ¾ ποτηριού σπορέλαιο
  • 2 αυγά
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κιλό αλεύρι

Για τη γέμιση:
  • 500 γρ. κιμά
  • 2 χοντροκομμένα κρεμμύδια
  • Αλάτι, πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. νερό


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και αφήνουμε για λίγα λεπτά. 
  2. Προσθέτουμε το σπορέλαιο, τα αυγά, το αλάτι και το μέλι. 
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή, ελαστική ζύμη.
  4. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30-40 λεπτά.
  5. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης: τον κιμά, τα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και το νερό, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια. 
  7. Με την παλάμη μας τα ανοίγουμε σε στρογγυλά δισκάκια.
  8. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου και τα κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου, πιέζοντας καλά τις άκρες.
  9. Τα τοποθετούμε σε ένα αλευρωμένο δίσκο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 15 λεπτά.
  10. Τηγανητά πιροσκί: Ζεσταίνουμε μπόλικο σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα πιροσκί μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
  11. Ψητά πιροσκί: Τοποθετούμε τα πιροσκί σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Σερβίρουμε ζεστά!

Πιροσκί με κιμά – Παραδοσιακή αφράτη συνταγή, τηγανητά ή ψητά

Δημιουργός συνταγής: Γιαγιά Μαίρη εν δράσει

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!