Μπακλαβάς



ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

Φανταστικός μπακλαβάς μελένιος.....τέλεια σιροπιασμένος και τραγανός μέχρι το τελευταίο του φυλλαράκι!!!!!!Απλά θεϊκός!!!!!Τον πεθυμήσαμε και τον φτιάξαμε.....!!!Όμοιο του.......είμαι σίγουρη δεν έχετε δοκιμάσει !!!!!

Για ταψί 38 νούμερο.

Υλικά
800 γρ φύλλο αποκλειστικά για μπακλαβά
( αν μπορείτε να προμηθευτείτε από κάποια βιοτεχνία παραγωγής φύλλου,είναι το πιο ψιλό φύλλο και βγάζει περίπου 70 φύλλα ή ίσως και από κάποιο ζαχαροπλαστείο ) διαφορετικά επιλέξτε καλής ποιότητας φύλλο Βηρυτού.

Για τη γέμιση
500 γρ καρύδια
1 κ.σ κόφτη κανέλα
1/4 κ.γ γαρύφαλλο
2 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ ζάχαρη
2 φλ. περίπου βούτυρο λιωμένο (χρησιμοποιώ της άριστον που ειναι φυτικό με βούτυρο μισό - μισό)

Για το σιρόπι
5 φλ. ζάχαρη
4 1/2 φλ. νερό
2 φλ. και 1/4 ακόμα μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
2-3 γαρύφαλλα.

Εκτέλεση
Τρίβω στο μούλτι λίγα λίγα τα καρύδια μου ψιλά , όχι σκόνη αλλά ούτε και χοντρά , για να στέκονται ωραία μέσα στα κομμάτια.
Ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Βουτυρώνω καλά το ταψί μου και στρώνω 30 φύλλα κάτω στον πάτο βουτυρωνόντάς τα ένα ένα πασπαλιστά.
Πασπαλιζω με τη γέμιση και στρώνω 4 φύλλα πάλι βουτυρωμένα.
Πασπαλιζω πάλι γέμιση και στρώνω αλλά 4 φύλλα πασπαλίζω με γέμιση και επαναλαμβάνω άλλη μια φορά.
Γυρίζω τα πλαϊνά φύλλα προς τα μέσα και στη μέση που δεν έχει καλυφθεί με φύλλα καλύπτω με φύλλα τα οποία κόβω στη μέση ...τόσα όσα για να ευθυγραμμιστεί ο μπακλαβάς μου και να μην γουβώνει στη μέση.
Καλύπτω με τα υπόλοιπα φύλλα που μου έχουν απομείνει χωρίς να ξεχνώ να βουτυρώνω( και την επιφάνεια καλά).
Χαράζω μπακλαβαδωτά τον μπακλαβά μου με προσοχή όχι μέχρι κάτω κάτω.
Βρέχω ελαφρώς από πάνω πιτσιλιστά τα φύλλα μου.
Έχω προθερμάνει καλά το φούρνο μου στους 165 βαθμούς αντιστάσεις και ψήνω για μιάμιση ώρα ίσως και λίγο παραπάνω να χρυσαφίσει καλά και να ψηθεί μέχρι μέσα!!!!!
Βγάζω το γλυκό μου και αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια κατσαρολίτσα βάζω τη ζάχαρη ,το νερό ,την κανέλα και τα γαρύφαλλα και βράζω ακριβώς 5 λεπτά.
Προσθέτω το μέλι και βράζω αλλά 5 λεπτά με το ρολόι.
Σιροπιάζω με το καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό. Αφήνω να τραβήξει και σερβίρω την επόμενη μέρα!!!!!

Μικρά μυστικά.
Ο μπακλαβάς πρέπει να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετή ώρα για να ψηθεί μέχρι μέσα.
Το σιροπάκι πρέπει να είναι λίγο βαρύ .
Με αυτόν τον τρόπο ο μπακλαβάς βγαίνει θεοτράγανος μέχρι το τελευταίο του φυλλαράκι και ωραία μελωμένος!!!!
Δεν βγαίνει σχεδόν καθόλου σιροπακι στο ταψί καθώς στέκεται μέσα στον μπακλαβά!!!
Δεν βάζω λεμόνι ...το σιροπάκι δεν ζαχαρώνει λόγω του μελιού.
Αν χρησιμοποιήσετε φύλλο Βηρυτού μοιράστε τα φύλλα σας ( στη μέση θα χρειαστείτε 12 φύλλα αφού κάνουμε τρεις στρώσεις γέμισης με 4 φύλλα κάθε φορά)
Μοιράστε και για τη βάση και την κάλυψη του μπακλαβά.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!





Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί πως μπορείτε να κόψετε τον μπακλαβά σας σε σχήμα αστεριού



Δημιουργός συνταγής: Τζέλα Αντωνοπούλου