ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΔΙΧΡΩΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ - ΚΑΚΑΟ
Υλικά:
125 γρ βούτυρο μαλακό
125 γρ ζάχαρη
2 αυγά
2 κγ εκχύλισμα βανίλιας
125 ml ηλιέλαιο/σπορέλαιο
450 γρ αλεύρι γοχ κοσκινισμένο
2 κγ κοφτά μπέικιν πάουντερ
20 γρ κακάο σκόνη
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε να ενωθούν.
Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα και ζυμώνουμε να ενωθούν.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και στο ένα κομμάτι προσθέτουμε το κακάο και ζυμώνουμε να το απορροφήσει σωστά και να γίνει ομοιόμορφο το χρώμα.
Τυλίγουμε τη κάθε ζύμη με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βάζουμε στο πάγκο ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το ένα κομμάτι ζύμης και άλλο ένα κομμάτι χαρτί από πάνω και με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο.
Το ίδιο κάνουμε και στα δύο κομμάτια.
Κόβουμε κύκλους σε μέγεθος από ένα καπάκι (φώτο στα σχόλια) σε κάθε ζύμη μέχρι να τελειώσει.
Τυλίγουμε τη κάθε ζύμη με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βάζουμε στο πάγκο ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το ένα κομμάτι ζύμης και άλλο ένα κομμάτι χαρτί από πάνω και με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο.
Το ίδιο κάνουμε και στα δύο κομμάτια.
Κόβουμε κύκλους σε μέγεθος από ένα καπάκι (φώτο στα σχόλια) σε κάθε ζύμη μέχρι να τελειώσει.
Σε κάθε κουλούρι χρησιμοποιούμε 8 κύκλους, 4 βανίλια, 4 σοκολάτα.
Τους τοποθετούμε τον ένα πάνω στον άλλο πλαγίως και κυκλικά.
Στο τελευταίο κύκλο, σηκώνουμε ελαφρά τον πρώτο για να κάτσει πάνω από τον τελευταίο κύκλο. Σχηματίζουμε τα κουλουράκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Τους τοποθετούμε τον ένα πάνω στον άλλο πλαγίως και κυκλικά.
Στο τελευταίο κύκλο, σηκώνουμε ελαφρά τον πρώτο για να κάτσει πάνω από τον τελευταίο κύκλο. Σχηματίζουμε τα κουλουράκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Δημιουργός συνταγής: Elena Psilli