Μια συνταγή για ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ, ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ από τη σελίδα στο Facebook Marianna's γευσεις!
Κριτσίνια με ελιές, λιαστή ντομάτα και πικάντικο κεφαλοτύρι
Κριτσίνια πεντανόστιμα ζυμωμένα με ένα απαλό καλής ποιότητας ελαιόλαδο και με το πλέον γνωστό παραδοσιακό τσίπουρο.
Η λιαστή ντομάτα, οι ελιές και το πικάντικο κεφαλοτύρι έρχονται να απογειώσουν τη νοστιμιά τους και τη γεύση τους.
Το αλεύρι ανάμεικτο ( κίτρινο σκληρό αλεύρι και αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις) τα κάνει ένα υγιεινό και λαχταριστό σνακ.
Αλλά και από μόνα τους μπορούν να αποτελέσουν το τέλειο δεκατιανό γεύμα σας ή απογευματινό σας σνακ.
ΥΛΙΚΑ
1 σφηνάκι εξαιρετικό ελαιόλαδο,
30 ml τσίπουρο,
Χλιαρό νερό όσο πάρει,
1 κ. γλ. Αλάτι,
1 ½ κ. γλ. μπέικιν ,
150 γρ. κεφαλοτύρι Όλυμπος ή όποιο άλλο σας αρέσει ,
1 πρέζα ζάχαρη,
4-5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κουταλιές ελιές ψιλοκομμένες
150 – 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. αλεύρι σκληρό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεύρια το ελαιόλαδο και το τσίπουρο , και τρίβουμε με τα χέρια μας να γίνουν τα αλεύρια σαν λεπτή άμμος.
Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το μπέκιν.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό (δεν θέλει πολύ) και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που όμως δεν κολλάει στα χέρια.
Ανοίγουμε τη ζύμη και προσθέτουμε τις ελιές, τις λαιστές ντομάτες και το τυρί
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΩΡΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C
Παίρνουμε τη ζύμη και κάνουμε μικρές μπαλίτσες.
Με την κάθε μπάλα κάνουμε ένα λεπτό κορδονάκι.
Τα τοποθετούμε σε ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Εγώ μερικά τα πέρασα από ηλιόσπορο.
Κριτσίνια πεντανόστιμα ζυμωμένα με ένα απαλό καλής ποιότητας ελαιόλαδο και με το πλέον γνωστό παραδοσιακό τσίπουρο.
Η λιαστή ντομάτα, οι ελιές και το πικάντικο κεφαλοτύρι έρχονται να απογειώσουν τη νοστιμιά τους και τη γεύση τους.
Το αλεύρι ανάμεικτο ( κίτρινο σκληρό αλεύρι και αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις) τα κάνει ένα υγιεινό και λαχταριστό σνακ.
Αλλά και από μόνα τους μπορούν να αποτελέσουν το τέλειο δεκατιανό γεύμα σας ή απογευματινό σας σνακ.
ΥΛΙΚΑ
1 σφηνάκι εξαιρετικό ελαιόλαδο,
30 ml τσίπουρο,
Χλιαρό νερό όσο πάρει,
1 κ. γλ. Αλάτι,
1 ½ κ. γλ. μπέικιν ,
150 γρ. κεφαλοτύρι Όλυμπος ή όποιο άλλο σας αρέσει ,
1 πρέζα ζάχαρη,
4-5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κουταλιές ελιές ψιλοκομμένες
150 – 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. αλεύρι σκληρό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεύρια το ελαιόλαδο και το τσίπουρο , και τρίβουμε με τα χέρια μας να γίνουν τα αλεύρια σαν λεπτή άμμος.
Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το μπέκιν.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό (δεν θέλει πολύ) και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που όμως δεν κολλάει στα χέρια.
Ανοίγουμε τη ζύμη και προσθέτουμε τις ελιές, τις λαιστές ντομάτες και το τυρί
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΩΡΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C
Παίρνουμε τη ζύμη και κάνουμε μικρές μπαλίτσες.
Με την κάθε μπάλα κάνουμε ένα λεπτό κορδονάκι.
Τα τοποθετούμε σε ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Εγώ μερικά τα πέρασα από ηλιόσπορο.