Κρητική Τυρόπιτα

ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ


Υλικά

  • 10 φύλλα κρούστας, 1 συσκευασία 450 γρ. (12 φύλλα)
  • 200 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 400 γρ. φέτα, τριμμένη χοντρά
  • 300 γρ. μυζήθρα, λιωμένη με το πιρούνι
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 150 γρ. κρέμα τυρί
  • 4 αυγά, μέτρια
  • πιπέρι


Εκτέλεση:

  1. Προετοιμάζουμε τα τυριά, τρίβοντας πρώτα τη φέτα και λιώνοντας τη μυζήθρα. 
  2. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε τη γραβιέρα, την κρέμα τυρί και ανακατεύουμε καλά. 
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε λίγο τα αυγά να αφρατέψουν. 
  4. Τα ρίχνουμε στο μείγμα των τυριών και τέλος το πιπέρι. 
  5. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά καλά.
  6. Σε ένα πυρέξ ή ταψί, αφού το έχουμε αλείψει με βούτυρο, βάζουμε το πρώτο σουρωμένο φύλλο κρούστας. 
  7. Το περνάμε με βούτυρο και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο, βουτυρώνοντάς τα πάντα και φροντίζοντας να περισσεύουν άκρες ώστε να μπορέσουμε μετά να «κλείσουμε» την πίτα.
  8.  Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν πέρα από τα χείλη του πυρέξ.
  9. Ρίχνουμε τη μισή γέμιση των τυριών και τα απλώνουμε ομοιόμορφα παντού. 
  10. Στρώνουμε πάλι σουρωτά από πάνω, αλειμμένα με βούτυρο, τρία φύλλα και απλώνουμε πάνω τους την υπόλοιπη γέμιση. 
  11. Την σκεπάζουμε με τέσσερα φύλλα κρούστας που βάζουμε ίσια πάνω της, βουτυρωμένα πάνω κάτω. 
  12. Σπρώχνουμε τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά προς τα μέσα, πάνω από εκείνα που κάλυπταν τον πάτο.
  13. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του τελικού φύλλου και το χαράσσουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι σε μερίδες. 
  14. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μια ώρα και ένα τέταρτο, μέχρι τα φύλλα να έχουν χρυσίσει.
  15. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει δέκα λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια.
  16.  Σερβίρουμε αμέσως.

ΠΗΓΗ: paxxi


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget