ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ
Υλικά
- 10 φύλλα κρούστας, 1 συσκευασία 450 γρ. (12 φύλλα)
- 200 γρ βούτυρο λιωμένο
- 400 γρ. φέτα, τριμμένη χοντρά
- 300 γρ. μυζήθρα, λιωμένη με το πιρούνι
- 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 150 γρ. κρέμα τυρί
- 4 αυγά, μέτρια
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προετοιμάζουμε τα τυριά, τρίβοντας πρώτα τη φέτα και λιώνοντας τη μυζήθρα.
- Τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε τη γραβιέρα, την κρέμα τυρί και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε λίγο τα αυγά να αφρατέψουν.
- Τα ρίχνουμε στο μείγμα των τυριών και τέλος το πιπέρι.
- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά καλά.
- Σε ένα πυρέξ ή ταψί, αφού το έχουμε αλείψει με βούτυρο, βάζουμε το πρώτο σουρωμένο φύλλο κρούστας.
- Το περνάμε με βούτυρο και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο, βουτυρώνοντάς τα πάντα και φροντίζοντας να περισσεύουν άκρες ώστε να μπορέσουμε μετά να «κλείσουμε» την πίτα.
- Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν πέρα από τα χείλη του πυρέξ.
- Ρίχνουμε τη μισή γέμιση των τυριών και τα απλώνουμε ομοιόμορφα παντού.
- Στρώνουμε πάλι σουρωτά από πάνω, αλειμμένα με βούτυρο, τρία φύλλα και απλώνουμε πάνω τους την υπόλοιπη γέμιση.
- Την σκεπάζουμε με τέσσερα φύλλα κρούστας που βάζουμε ίσια πάνω της, βουτυρωμένα πάνω κάτω.
- Σπρώχνουμε τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά προς τα μέσα, πάνω από εκείνα που κάλυπταν τον πάτο.
- Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του τελικού φύλλου και το χαράσσουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι σε μερίδες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μια ώρα και ένα τέταρτο, μέχρι τα φύλλα να έχουν χρυσίσει.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει δέκα λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρουμε αμέσως.
ΠΗΓΗ: paxxi
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!