
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΞΙΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
Φτιάχνουμε κάθε χρόνο !!! Από γιαγιά σε μαμά κι από μαμά σε κόρη!!
Συνταγή
5 κιλά γάλα πρόβειο
5 κιλά αλεύρι σκληρό
1 χούφτα αλάτι χοντρό
1 χούφτα προζύμι
Βράζουμε το γάλα κι αφήνουμε να ξινίσει να γίνει σα γιούρτι!
Το ξίνισμα εξαρτάται από τη θερμοκρασία αν έχει ζέστη ξινίζει πιο γρήγορα.
Αν όχι αφήνουμε παραπάνω.
Σίγουρα πάνω από 12 με 14 ώρες!
Όταν ξινίζει λοιπόν και γίνει σα γιαούρτι μεταφέρουμε σε μεγάλη λεκάνη και ρίχνουμε το αλεύρι το αλάτι το προζύμι!
Ζυμώνουμε καλά μια ζύμη σφιχτή !
Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι.
Η ζύμη πρέπει να ναι αρκετά σφιχτή!
Σκεπάζουμε με καθαρό πανί κι αφήνουμε όλη νύχτα!
Την άλλη μέρα η ζύμη είναι έτοιμη για "τσίμπημα " που λένε!
Κόψιμο!
Κόβουμε με τα δάχτυλα μικρά πιτάκια κι απλώνουμε σε τραπεζομάντηλα πάνινα σε τραπέζια στον ήλιο!
Σκεπάζουμε με τούλι και αφήνουμε ώρες να ξεραθεί!
Ανάλογα τη θερμοκρασία και τον αέρα θα χρειαστεί περίπου 8 ώρες
Κανονίζουμε μην ξεραθεί πολύ γιατί ειναι δύσκολο στο τρίψιμο μετά!
Περνάμε τον τραχανά και τρίβουμε σε κόσκινο η σίτα!
Απλώνουμε τον τριμμένο τραχανά σε μέρος καλά αεριζόμενο να στεγνώσει!
(Όχι στον ήλιο)
Μετά τον μαζεύουμε σε ταψιά κι
αφήνουμε μέρες να ξεραθεί καλά!
Αποθηκεύουμε σε πάνινη σακούλα (παλιά μέθοδος αποθήκευσης )η γυάλινα φαρδιά βάζα!
Δημιουργός συνταγής: Βάνα Ντελή