ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΑΛΛΙΩΣ...
Μια υπέροχη παραλλαγή του μουσακά με λαζάνια που αξίζει να δοκιμάσετε!!!!Σούπερ πεντανόστιμο φαγάκι!!!
Υλικά
(για ένα μεγάλο ταψί του φούρνου)
Για τον κιμά
2 κιλά κιμά ελιά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
5-6 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 φλ λάδι
1 ξύλο κανέλα
1/2 ποτηράκι( του κρασιού) κρασί
2 1/2 κουτάκια ντοματοχυμό
2 κ.σ πελτέ
Αλάτι πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
2 1/2 λίτρα γάλα καυτό
250 γρ αλεύρι
200 γρ βούτυρο
2 αβγά και 2 κρόκους( θερμοκρασία δωματίου)
2 κούπες γεμάτες κεφαλογραβιέρα
1 κούπα γκούντα
Αλάτι πιπέρι με προσοχή
8 μελιτζάνες φλάσκες
1 1/2 πακέτο λαζάνια
Εκτελεση
Πλένω και κόβω φέτες τις μελιτζάνες μου κατά μήκος.
Τις βάζω σε ταψάκι που, έχω στρώσει λαδόκολλα , τη μια δίπλα στην άλλη.
Ραντίζω με λαδάκι και λίγο αλάτι και ψήνω στο αερόθερμο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Τις κρατάω στην άκρη.
Αντίστοιχα αν θέλει κάποιος τις τηγανίζει.
Ετοιμάζω τον κιμά.
Σε βαθιά κατσαρολίτσα καβουρδίζω τον κιμά μεχρι να σωθούν τα υγρά του.
Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κανέλα , τον μαϊντανό , αλατοπιπερώνω και τον γυρίζω μέχρι μαραθούν τα αρωματικά μου.
Σβήνω με κρασί , αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω το χυμό ντομάτας.
Προσθέτω λίγο νεράκι και το λάδι.
Βράζω μεχρι να πήξει ελαφρώς η σαλτσούλα.
( Θέλω να έχει αρκετή σαλτσούλα ο κιμάς μου για να ψηθούν και τα λαζάνια).
Φτιάχνω τη μπεσαμέλ.
Καβουρδίζω το αλεύρι στο βουτυράκι και προσθέτω λίγο λίγο το καυτό γάλα μέχρι να πάρω μια ωραία κρέμα.
Αλατοπιπερώνω ελαφρώς και αποσύρω από τη φωτιά .
Προσθέτω τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα ανακατεύω και τέλος το τυρί.
Συναρμολογώ.
Ρίχνω λίγο λαδάκι στο ταψί και σαλτσούλα από τον κιμά μου προσέχοντας να μην πάρω κιμά .
Κάνω μια στρώση με λαζάνια , μια στρώση με μελιτζάνες μια στρώση κιμά .
Πασπαλίζω με λίγο τυράκι και επαναλαμβάνω.
Τέλος απλώνω τη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζω με τυράκι λίγη φρυγανιά τριμμένη και τσιμπιές από βουτυράκι.
Ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 190 βαθμούς αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει.
Δημιουργός συνταγής: Τζέλα Αντωνοπούλου