
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ
Συνταγούλα από το τετράδιο της μαμάς!!!!
Υλικά (για ταψί νούμερο 38)
(Η δόση είναι αρκετά μεγάλη)- 12 αβγά χωρισμένα κρόκους ασπράδια
- 1 1/2 φλ. ζάχαρη
- μια πρέζα αλάτι
- 1 φλ αλεύρι
- 1 φλ σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλ σιμιγδάλι χοντρό
- 1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
- 1 φλ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από 4 πορτοκάλια ακέρωτα
- 3 βανιλιες
Για το σιρόπι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 4 ποτήρια νερό
- 250 γρ βούτυρο αγελάδος
Εκτέλεση
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν μαζί.
- Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια.
- Σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ χτυπάω τα ασπράδια με μία πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
- Αδειάζω τη μαρέγκα μου σε ένα άλλο μπολ και την αφήνω στην άκρη.
- Βάζω στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους να χτυπηθούν για 10 λεπτά να ασπρίσουν, να αφρατέψουν και να γίνουν μία ωραία κρέμα.
- Προσθέτω τις βανίλιες και το ξύσμα από τα πορτοκάλια.
- Χαμηλώνω την ταχύτητα και προσθέτω σταδιακά και εναλλάξ το χυμό από το πορτοκάλι και αλεύρι - σιμιγδάλι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μου.
- Αδειάζω το μείγμα μου σε μία μεγάλη λεκάνη γιατί είναι αρκετό και εκεί ενσωματώνω με μία σπάτουλα σιγά - σιγά τη μαρέγκα μου.
- Βουτυρώνω καλά ένα ταψί νούμερο 38 και αδειάζω το μείγμα μου.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά περίπου.
- Όταν βγάλω το γλυκό από το φούρνο ετοιμάζω το σιρόπι μου.
- Βράζω για 10 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό.
- Προσθέτω το βούτυρο και βράζω για άλλα 10 λεπτά.
- Σιροπιάζω το χλιαρό γλυκό με το καυτό σιρόπι.




Δημιουργός συνταγής: Τζέλα Αντωνοπούλου