ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ
Υλικά ( για 6-7ατομα)
10 ντομάτουλες ζουμερές
2 πράσινες πιπεριές
3 κολοκυθάκια στρογγυλά
2 μελιτζάνες
2 πατατούλες κομμένες κυδωνάτες
Για τη γέμιση
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μέτρια ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 πιπεριές κέρατο τριμμένες στον τρίφτη
1/4 φλ λάδι
την ψίχα που αφαίρεσα από τα λαχανικά ( κολοκύθι μελιτζάνα)
Την ψίχα και το χυμό από όλες τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
2 κ.σ κέτσαπ
1 κ.γ πελτέ( αν θέλουμε να κοκκινίσουν περισσότερο)
1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα
Αλάτι πιπέρι
Λαδάκι για το ταψί
Μια χούφτα κεφαλογραβιέρα για πασπάλισμα για να κάνουν ωραία κρούστα και να πάρουν τη νοστιμιά.
Εκτέλεση
Πλένω όλα τα λαχανικά και τα αδειάζω με κουτάλι.
Τα τοποθετώ μέσα στο ταψί μου και τα αλατίζω εσωτερικά ελαφρώς!!
Αραδιάζω εδώ κι εκεί και τις κυδωνάτες πατατούλες και αλατοπιπερώνω.
Ξεκινάμε τη γέμιση.
Τρίβω την ψίχα ντομάτας που άδειασα σε ένα μπολ , προσθέτω την κέτσαπ και τον πελτέ και ανακατεύω.
Αφήνω στην άκρη.
Σε ένα βαθύ μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ψιλοκόβω το κρεμμύδι , τρίβω το σκόρδο , τρίβω και προσθέτω την ψίχα από το κολοκύθι ,τη μελιτζάνα και τις πιπεριές κέρατο και τα σοτάρω αρχικά σε χαμηλή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους.
Αφού εξατμιστούν τα υγρά προσθέτω το λαδάκι τον μαϊντανό και το δυόσμο.
Τα γυρίζω να ανταλλάξουν αρώματα.
Προσθέτω το ρύζι και το γυρίζω μαζί με τα λαχανικά και τα μυρωδικά μέχρι να γυαλίσει.
Τέλος προσθέτω την τριμμένη ντομάτα που κράτησα στην άκρη.
Αλατοπιπερώνω και αφήνω να πάρει 2 βράσεις ανακατευωντας να μην μας κολλήσει.
Γεμίζω τα λαχανικά μου όχι μέχρι πάνω .
Τα κλείνω και πασπαλίζω με το τυράκι.
Προσθέτω το λάδι στο ταψί ( μπόλικο αφού είναι λαδερό φαγάκι) και ψήνω στους190- 200 βαθμούς, ανάλογα το φούρνο σας, για 1 μισή ωρίτσα περίπου.
Δεν προσθέτω καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν τα λαχανικά μου!
10 ντομάτουλες ζουμερές
2 πράσινες πιπεριές
3 κολοκυθάκια στρογγυλά
2 μελιτζάνες
2 πατατούλες κομμένες κυδωνάτες
Για τη γέμιση
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μέτρια ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 πιπεριές κέρατο τριμμένες στον τρίφτη
1/4 φλ λάδι
την ψίχα που αφαίρεσα από τα λαχανικά ( κολοκύθι μελιτζάνα)
Την ψίχα και το χυμό από όλες τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
2 κ.σ κέτσαπ
1 κ.γ πελτέ( αν θέλουμε να κοκκινίσουν περισσότερο)
1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα
Αλάτι πιπέρι
Λαδάκι για το ταψί
Μια χούφτα κεφαλογραβιέρα για πασπάλισμα για να κάνουν ωραία κρούστα και να πάρουν τη νοστιμιά.
Εκτέλεση
Πλένω όλα τα λαχανικά και τα αδειάζω με κουτάλι.
Τα τοποθετώ μέσα στο ταψί μου και τα αλατίζω εσωτερικά ελαφρώς!!
Αραδιάζω εδώ κι εκεί και τις κυδωνάτες πατατούλες και αλατοπιπερώνω.
Ξεκινάμε τη γέμιση.
Τρίβω την ψίχα ντομάτας που άδειασα σε ένα μπολ , προσθέτω την κέτσαπ και τον πελτέ και ανακατεύω.
Αφήνω στην άκρη.
Σε ένα βαθύ μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ψιλοκόβω το κρεμμύδι , τρίβω το σκόρδο , τρίβω και προσθέτω την ψίχα από το κολοκύθι ,τη μελιτζάνα και τις πιπεριές κέρατο και τα σοτάρω αρχικά σε χαμηλή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους.
Αφού εξατμιστούν τα υγρά προσθέτω το λαδάκι τον μαϊντανό και το δυόσμο.
Τα γυρίζω να ανταλλάξουν αρώματα.
Προσθέτω το ρύζι και το γυρίζω μαζί με τα λαχανικά και τα μυρωδικά μέχρι να γυαλίσει.
Τέλος προσθέτω την τριμμένη ντομάτα που κράτησα στην άκρη.
Αλατοπιπερώνω και αφήνω να πάρει 2 βράσεις ανακατευωντας να μην μας κολλήσει.
Γεμίζω τα λαχανικά μου όχι μέχρι πάνω .
Τα κλείνω και πασπαλίζω με το τυράκι.
Προσθέτω το λάδι στο ταψί ( μπόλικο αφού είναι λαδερό φαγάκι) και ψήνω στους190- 200 βαθμούς, ανάλογα το φούρνο σας, για 1 μισή ωρίτσα περίπου.
Δεν προσθέτω καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν τα λαχανικά μου!
Δημιουργός συνταγής: Τζέλα Αντωνοπούλου