Εκμέκ με σπιτικό αρωματικό τσουρέκι και βελούδινη κρέμα

ΕΚΜΕΚ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΚΑΙ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΚΡΕΜΑ

ΕΚΜΕΚ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΚΑΙ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΚΡΕΜΑ


Υλικά (για ένα μεγάλο ταψί του φούρνου 35*35)

  • 1 μεγάλο και μισό ακόμα τσουρέκι σπιτικό ή και έτοιμο

Για το σιρόπι
  • 600 γρ νερό
  • 700 γρ ζάχαρη
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Για την κρέμα
  • 9 φλ γάλα
  • 7 κ.σ γεματούτσικες κορν φλάουρ
  • 12 κ.σ κόφτες ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 3 βανίλιες
  • 3 κ.σ καλό βούτυρο αγελάδος
  • 1 1/2 κ.γ μπέικιν πάουντερ

Για τη σαντιγί
  • 600 γρ κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ ζάχαρη άχνη

Επιπλέον
  • Αμύγδαλο φιλέ για διακόσμηση 
  • κανέλα 
  • κερασάκια.


Εκτέλεση

  1. Κόβουμε σε φέτες 1,5 εκ. περίπου το τσουρέκι και το φρυγανίζουμε στο αερόθερμο, στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. 
  2. Βγάζουμε από το φούρνο, το στρώνουμε στο ταψάκι μας και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Ωστόσο φτιάχνουμε το σιρόπι. Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 2 - 3 λεπτά, προσθέτουμε το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει 2 βράσεις ακόμα.
  4. Σιροπιάζουμε το τσουρέκι με το καυτό σιρόπι.
  5. Αφού τραβήξει το σιροπάκι πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.
  6. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να κάψει (κρατάμε 2 φλυτζάνια για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ).
  7. Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα που κρατήσαμε, διαλύουμε το κορν φλάουρ και προσθέτουμε και τα αβγά.
  8. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά .
  9. Όταν έχει κάψει το γάλα παίρνουμε 1 - 2 κουτάλες και προσθέτουμε στο μείγμα των αβγών για να ζεσταθούν. 
  10. Γυρίζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρεμούλα.
  11. Προσθέτουμε στο τέλος τις βανίλιες και το βούτυρο .
  12. Τέλος πασπαλιστά ρίχνουμε πάνω στην κρέμα το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε επιφανειακά αρχικά να λιώσει το μπέικιν και να αφρίσει.
  13. Ενσωματώνουμε σε όλη την κρέμα. (Η κρεμούλα με αυτό τον τρόπο γίνεται αφράτη και βελούδινη).
  14. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι.
  15. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το γλυκό.
  16. Στο μίξερ χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με την άχνη να γίνει σαντιγί.
  17. Απλώνουμε πάνω στην κρύα κρέμα και πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ και έξτρα κανελίτσα.
  18. Διακοσμούμε με κερασάκι ή γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας.
  19. Αφήνουμε να παγώσει ιδανικά όλη τη νύχτα.

ΕΚΜΕΚ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΚΑΙ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΚΡΕΜΑ

Δημιουργός συνταγής: Tzela Antonopoulou

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget