Μια συνταγή της κυρίας Ρουλας Λυρου για ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Μελομακάρονα
Μερικοί, τα προτιμούν στεγνά, σαν μπισκοτάκια ,άλλοι ελαφρώς σιροπιασμένα. Όταν όμως έχεις δικό σου υπέροχο ελατισιο μέλι, έχουν άλλη γεύση!!!
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ λοιπόν και.... μην σας περάσει απ το μυαλό ότι είναι νωρίς μια χαρά θα φαγωθούν και μακάρι να μπορούσα να σας κεράσω όλους!
Σε μια μεγάλη λεκάνη βαζουμε:
1 κιλό αλεύρι αλατινη
1 κούπα μεγαλη του νες καφε σιμιγδ. ψιλο
1 κουτ. σ. μπεικιν.
Σε μια αλλη λεκανη βαζουμε:
550 γρ. Λαδι (μισο ελαιολαδο μισο σπορελαιο.)
400 γρ. πορτοκαλι χυμο και ξυσμα
2 βανιλιες
3 κουταλιες σούπας . αχνη ζαχαρη
Κανελα(1κ.σ.)
Λιγο μοσχοκαρυδο
Λιγο κονιακ... 2κ.σ.
1 κουταλακι σοδα.
Αν θελετε βαλτε και λιγο γαρυφαλο....
Τα χτυπαμε με το συρμα 2 λεπτα και τα ριχνουμε στο αλευρι.
Δεν ζυμωνουμε πολυ.
Ισως χρειαστει λιγο ακομα αλευρακι.
Τα πλαθουμε και τα ψηνουμε να ροδισουν πολυ καλα.. 200β...20. 30 λεπτα στις αντιστασεις...
ΣΙΡΟΠΙ.
2 μιση ποτήρια Ζαχαρη
2 ποτήρια νερο
2 φλουδες πορτοκαλι
1 ξυλακι κανελα.
Αφηνουμε να βρασει 3 λεπτά και ριχνουμε 2 κουπες μελι.
Αφηνουμε να κρυωσει...
Οταν βγουν απ το φουρνο τα μελομακάρονα. τα βουταμε καυτα στο κρυο σιροπι.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βαζουμε:
1 κιλό αλεύρι αλατινη
1 κούπα μεγαλη του νες καφε σιμιγδ. ψιλο
1 κουτ. σ. μπεικιν.
Σε μια αλλη λεκανη βαζουμε:
550 γρ. Λαδι (μισο ελαιολαδο μισο σπορελαιο.)
400 γρ. πορτοκαλι χυμο και ξυσμα
2 βανιλιες
3 κουταλιες σούπας . αχνη ζαχαρη
Κανελα(1κ.σ.)
Λιγο μοσχοκαρυδο
Λιγο κονιακ... 2κ.σ.
1 κουταλακι σοδα.
Αν θελετε βαλτε και λιγο γαρυφαλο....
Τα χτυπαμε με το συρμα 2 λεπτα και τα ριχνουμε στο αλευρι.
Δεν ζυμωνουμε πολυ.
Ισως χρειαστει λιγο ακομα αλευρακι.
Τα πλαθουμε και τα ψηνουμε να ροδισουν πολυ καλα.. 200β...20. 30 λεπτα στις αντιστασεις...
ΣΙΡΟΠΙ.
2 μιση ποτήρια Ζαχαρη
2 ποτήρια νερο
2 φλουδες πορτοκαλι
1 ξυλακι κανελα.
Αφηνουμε να βρασει 3 λεπτά και ριχνουμε 2 κουπες μελι.
Αφηνουμε να κρυωσει...
Οταν βγουν απ το φουρνο τα μελομακάρονα. τα βουταμε καυτα στο κρυο σιροπι.