ΠΑΣΤΑ ΤΑΨΙΟΥ ΜΠΛΑΚ ΦΟΡΕΣΤ
Υλικά
Για τη Σάλτσα Βύσσινου
- 1 βαζάκι κομπόστα βύσσινο 450 γρ.
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. εσάνς πικραμύγδαλο (έλαιο που θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ - μην το παραλείψετε)
- 2 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ
- 6 αυγά
- 6 κ.σ. ζάχαρη
- 6 κ.σ. αλεύρι
- 4 κ.σ. κακάο άγλυκο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- μια πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. σπορέλαιο
Για το Σιρόπι
- 2 1/2 φλ. ζάχαρη
- 2 1/2 φλ. νερό
- 1/2 σφηνάκι κονιάκ η ρούμι
Για τη Λευκή Κρέμα
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 350 γρ. κρέμα τυρί
- 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. λευκή σοκολάτα
- 2 φύλλα ζελατίνης
Για τη Γκανάζ Σοκολάτας
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. εβαπορέ
- 1 κ.σ. μέλι
- 20 κερασάκια αμαρένα για το στολισμό
Εκτέλεση
Ετοιμάζω τη Σάλτσα Βύσσινου
Ετοιμάζω το Παντεσπάνι
Ωστόσο ετοιμάζω και το Σιρόπι
Συναρμολόγηση
Για τη Γκανάζ Σοκολάτας
- Στραγγίζω τα βυσσινάκια μου και κρατάω λίγο σιροπάκι να διαλύσω το κορν φλάουρ.
- Το υπόλοιπο το βάζω σε κατσαρολάκι με τη ζάχαρη και μόλις ζεστάνει αρκετά το σιροπάκι και έχει λιώσει η ζάχαρη προσθέτω το κορν φλάουρ και ανακατεύω μέχρι να δέσει.
- Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω τα βυσσυνάκια και την εσάνς πικραμύγδαλου.
- Αφήνω να κρυώσει.
Ετοιμάζω το Παντεσπάνι
- Χτυπάω αρχικά τα ασπράδια μου με μια πρέζα αλάτι μέχρι να αρχίσουν να κάνουν κορυφές.
- Τότε ρίχνω βροχηδόν τη ζάχαρη και χτυπάω καλά μέχρι να γίνει σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.
- Προσθέτω έναν - έναν τους κρόκους.
- Με μια σπάτουλα ενσωματώνω τα στερεά υλικά μου (αλεύρι, κακάο, μπέικιν αφού τα έχω πρώτα κοσκινίσει).
- Στο τέλος προσθέτω και το λάδι.
- Λαδώνω ένα ταψάκι ή τσέρκι 25*30 και προσθέτω το μείγμα μου.
- Ψήνω για περίπου 15 λεπτά.
Ωστόσο ετοιμάζω και το Σιρόπι
- Βράζω όλα τα υλικά μαζί μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτω το κονιάκ.
- Σιροπιάζω καυτό παντεσπάνι και καυτό σιρόπι.
- Αφήνω στην άκρη να κρυώσει το σιροπιασμένο παντεσπάνι.
- Για τη Λευκή Κρέμα
- Κρατάω λίγη κρέμα γάλακτος από τη συνολική της συνταγής και την υπόλοιπη τη χτυπάω σε σαντιγί μαζί με το τυρί και την άχνη.
- Την κρέμα που κράτησα θα τη βάλω σε ένα μικρό κατσαρολάκι και θα τη βάλω να κάψει.
- Ωστόσο θα μουλιάσω και τις ζελατίνες μου σε κρύο νερό να μαλακώσουν.
- Αφού μαλακώσουν, στραγγίζω καλά και τις ανακατεύω μέσα στην καυτή κρέμα γάλακτος για να διαλυθεί.
- Έπειτα προσθέτω και την λευκή σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατεύω καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Αφού έχει πέσει η θερμοκρασία, την ενσωματώνω μέσα στη σαντιγί με μια σπατουλίτσα με κυκλικές κινήσεις!
Συναρμολόγηση
- Αφού κρυώσει το παντεσπάνι, προσθέτω το ζελέ που έφτιαξα με τα βυσσινάκια πάνω στο σιροπιασμένο κέικ και συνεχίζω με τη λευκή κρέμα που την προσθέτω από πάνω.
- Αφήνω να κρυώσει καλά (όλη νύχτα το ιδανικότερο).
Για τη Γκανάζ Σοκολάτας
- Ζεσταίνω καλά το γάλα με το μέλι και ρίχνω τη σοκολάτα σε κομμάτια μέσα και ανακατεύω μέχρι να γίνει λεία.
- Προσθέτω στο παγωμένο γλυκό.
- Αφήνω να παγώσει και πάλι και στολίζω με αγριοκέρασα (μαυροκέρασα αμαρένα τα οποία τα παίρνω από ζαχαροπλαστείο) και τριμμένη λευκή σοκολάτα.
Δημιουργός συνταγής: Τζέλα Αντωνοπούλου