
ΤΑΡΤΑΚΙΑ
Φτιάξτε τα και απολαύστετα !!!
Υλικά
Για την πατισερί- 500 γρ. γάλα
- 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 κρόκους, από μέτρια αβγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 60 γρ. κορν φλάουρ
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 30 γρ. βούτυρο
Για τη βάση
- 200 γρ. αλεύρι μαλακό
- 30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αβγό, μέτριο
Για τη σαντιγί
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
Για το σερβίρισμα
- φρούτα, φρέσκα, της αρεσκείας σας
- 1 κ.γ. μέλι
Εκτέλεση
Για την πατισερί- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 400 γρ. γάλα, τη μισή ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
- Αφήνουμε μέχρι το μείγμα να πάρει μία βράση.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε στο μπολ το εκχύλισμα βανίλιας, το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ, το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε πολύ αργά το μείγμα της κατσαρόλας στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα.
- Βάζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα.
- Στη συνέχεια, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να κρυώσει.
Για τη βάση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μπολ.
- Τρίβουμε με τα χέρια μας τα υλικά ώστε να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό ζυμάρι.
- Με ένα μαχαίρι, χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια.
- Πιέζουμε και ανοίγουμε με τα χέρια μας ή με έναν πλάστη κάθε ζυμάρι.
- Παίρνουμε δύο ταψάκια 6 θέσεων για muffins και βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια για muffins.
- Βάζουμε ένα ζυμάρι σε κάθε θήκη και πιέζουμε με τα χέρια μας για να πάρει το σχήμα της θήκης.
- Βάζουμε από ένα χαρτάκι σε κάθε ζυμαράκι και γεμίζουμε με βάρος για να μην φουσκώσουν όσο θα ψήνονται.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια αφαιρούμε το βάρος και τα χαρτάκια και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Για τη σαντιγί
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να έχουμε μία σφιχτή σαντιγί.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
- Αφαιρούμε την παγωμένη κρέμα πατισερί από το ψυγείο και τη βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
- Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει.
- Τη βάζουμε στο μπολ με τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
- Βάζουμε την κρέμα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε τα ταρτάκια μας.
- Στολίζουμε με κομμάτια από φρούτα της αρεσκείας μας.
Για το σερβίρισμα
- Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και βάζουμε 1 κ.γ. μέλι.
- Αφήνουμε μέχρι να ζεσταθεί.
- Με ένα πινέλο απλώνουμε το μέλι στα φρούτα και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.
Δημιουργός συνταγής: Katerina Gkolia Bafiti, συνταγή Άκης Πετρετζίκης
