ΓΙΑΟΥΡΤΟΓΛΥΚΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ
Υλικά
- 2 πακέτα μπισκότα (ή δημητριακά για μια εναλλακτική εκδοχή)
- φρέσκο τζίντζερ, όσο ένα μεγάλο καρύδι (ή 1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ)
- 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 1 κιλό γιαούρτι πλήρες (οικογενειακό μέγεθος)
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- Χυμός 1 λεμονιού (και ξύσμα λεμονιού για περισσότερη ένταση)
- Χυμός 2 μεγάλων λεμονιών για την κρέμα
- Ζάχαρη, ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- 1/4 κ.γ. κουρκουμά
- Λίγο νερό
Εκτέλεση
- Τρίβουμε τα μπισκότα (ή τα δημητριακά) στο μούλτι και τα απλώνουμε ομοιόμορφα σε ένα ταψί.
- Προσθέτουμε το φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, και το λιωμένο βούτυρο.
- Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Πατάμε το μείγμα με τα χέρια, ώστε να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση, και το βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ το γιαούρτι με το ζαχαρούχο γάλα.
- Σιγά-σιγά προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Απλώνουμε το μείγμα γιαουρτιού πάνω από τη βάση μπισκότου και ξαναβάζουμε το γλυκό στο ψυγείο.
- Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε τον χυμό από 2 λεμόνια με ζάχαρη, προσθέτοντας όση χρειάζεται για να φτάσουμε την επιθυμητή γλυκύτητα.
- Σε ένα μπολ, διαλύουμε το κορν φλάουρ και τον κουρκουμά με λίγο νερό.
- Προσθέτουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι με το λεμόνι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
- Μόλις η κρέμα αρχίσει να πήζει, τη βγάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη.
- Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και απλώνουμε την κρύα κρέμα λεμονιού πάνω από την κρέμα γιαουρτιού.
- Σκεπάζουμε ξανά με μεμβράνη και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο όλο το βράδυ για να σφίξει.
- Για την εναλλακτική εκδοχή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τσέρκι αντί για ταψί και να το τοποθετήσουμε στην κατάψυξη για 1-2 ώρες πριν αφαιρέσουμε το τσέρκι.
- Για να βγει το τσέρκι, με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε περιμετρικά το γλυκό και κατόπιν ανοίγουμε και τραβάτε το τσέρκι πιο εύκολα!
- Αφού αφαιρέσουμε το τσέρκι, πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα δημητριακά γύρω από το γλυκό για επιπλέον τραγανή υφή.
- Σερβίρουμε το γλυκό δροσερό από το ψυγείο, ή το βάζουμε στην κατάψυξη για κάνα 2ωρο και το απολαμβάνουμε σαν παγωτό!!
Ακολουθήστε μας στο Google News!