Μια συνταγή της κυρίας Despina Plaka για
ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ από την ομάδα στο Facebook
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣΠάστα Φλώρα
Από τις ωραιότερες συνταγές για πάστα Φλώρα! Μου βγήκε καταπληκτική!!!
Υλικά για ένα ταψί 25εκατ.ή 30 εκατ.εάν τη θέλουμε ποιο λεπτή.
Για τη ζύμη:
1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
5 γραμμ.μπέικιν πάουντερ
250 γραμμ.βούτυρο
125 γραμμ.άχνη
2 αυγά
1/2κουτ.γλυκού αλάτι
1 πρέζα βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150 γραμμ.μαρμελάδα βερίκοκο
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι το μίγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει .
Κατόπιν ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα μέχρι να ενσωματωθούν.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε κοσκινίζοντας το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας με το χέρι και ζυμώνουμε 2-3 λεπτά.
Κατόπιν κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί περίπου 1 ώρα.
Όταν περάσει η ώρα μας βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε από την μπάλα μια μικρή ποσότητα για να κάνουμε κορδονάκια για πάνω από τη γέμιση και ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε ένα δίσκο διαμέτρου όση και η ταρτιέρα μας.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και πασπαλίζουμε με αλεύρι,βάζουμε μέσα τη ζύμη πιέζοντας με το χέρι να καλυφθεί ο πάτος και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε μέσα τη μαρμελάδα και ισιώνουμε με ένα κουτάλι.
Τέλος χωρίζουμε τη ζύμη που κρατήσαμε σε μπαλάκια και φτιάχνουμε κορδονάκια τα οποία τα απλώνουμε οριζόντια και κάθετα από πάνω.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-45 λεπτά.
Τα τελευταία 10 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρομαι , πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη άχνη. Τρώγεται και ζεστή και κρύα.