Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο Φύλλο και Αρωματικά Μάραθα

Σπανακοτυρόπιτα με Μάραθα

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΑΡΑΘΑ


Το φύλλο αυτής της Σπανακοτυρόπιτας γίνεται τραγανό, ενώ η γέμιση με φρέσκο σπανάκι, μάραθα και φέτα προσφέρει μια αξεπέραστη γεύση. Ακολουθώντας τα βήματά μας, θα φτιάξουμε μαζί μια παραδοσιακή πίτα με πλούσιο άρωμα και γεύση, που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια!


Υλικά

Για το φύλλο:
  • 6 φλυτζάνες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 φλυτζάνες χλιαρό νερό
  • 4 κ.σ. λάδι
  • 3 κ.σ. ξίδι
  • Λίγες σταγόνες χυμό από μισό λεμόνι

Για τη γέμιση:
  • 1 κιλό σπανάκι, ζεματισμένο και στραγγισμένο
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια χλωρά, ψιλοκομμένα
  • ½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο μάραθα, ψιλοκομμένα
  • 4 αυγά, χτυπημένα ελαφρώς
  • 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Λάδι για το άλειμμα των φύλλων
  • Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων


Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το φύλλο. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το λάδι, το ξίδι και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. 
  2. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  3. Συνεχίζουμε ζυμώνοντας τη ζύμη και κάνοντας μερικά τραβήγματα και διπλώματα, όπως θα κάναμε για το τσουρέκι. 
  4. Σχηματίζουμε ένα μακρόστενο μπαστουνάκι με τη ζύμη, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
  5. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. 
  6. Προσθέτουμε το ζεματισμένο και στραγγισμένο σπανάκι, τον άνηθο και τα μάραθα και τα ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά.
  7. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, τη φέτα, λίγο αλάτι και πιπέρι. 
  8. Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά.
  9. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα κομμάτια, περίπου στο μέγεθος ενός πορτοκαλιού. 
  10. Πλάθουμε τα κομμάτια σε μπαλίτσες και με τη βοήθεια του νισεστέ ανοίγουμε 5 λεπτά φύλλα.
  11. Σε ένα λαδωμένο ταψί Νο 34, στρώνουμε τα δύο πρώτα φύλλα, λαδωμένα ενδιάμεσα. 
  12. Απλώνουμε τη μισή γέμιση πάνω από τα φύλλα. 
  13. Τοποθετούμε το τρίτο φύλλο στη μέση, γυρίζουμε τα εξέχοντα φύλλα προς τα μέσα και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση από πάνω.
  14. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, επίσης λαδωμένα ενδιάμεσα. 
  15. Κόβουμε τα εξέχοντα φύλλα και φτιάχνουμε τον κόθρο με μικρές τσιμπιές σαν κεντηδάκι, κοντά κοντά, ολόγυρα στο ταψί.
  16. Χαράσσουμε την πίτα σε παράλληλες λωρίδες και ραντίζουμε με λίγο νερό.
  17. Τα εξέχοντα κομμένα φύλλα δεν τα πετάμε. Τα ζυμώνουμε σε μια μπαλίτσα, την ανοίγουμε σε φύλλο και το κόβουμε στη μέση. Φτιάχνουμε δύο στριφτοπιτάκια με γέμιση από φέτα, ζαμπόν, αυγό και γραβιέρα.
  18. Ψήνουμε τη σπανακοτυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα και να γίνει τραγανή, περίπου 45-50 λεπτά.
  19. Αφαιρούμε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

Σπανακοτυρόπιτα με Μάραθα
Σπανακοτυρόπιτα με Μάραθα
Σπανακοτυρόπιτα με Μάραθα

Δημιουργός συνταγής: Μαιρη Καπνιση

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget