Μια συνταγή της κυρίας Ρουλας Λυρου για ΠΕΛΤΕΣ ΚΥΔΩΝΙΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Πελτές κυδωνιού
Ενα γευστικότατο, απολαυστικό και ελαφρύ γλυκό κουταλιού είναι ο πελτές κυδωνιού!
Διάφανος, με κατακόκκινο ρουμπινί χρώμα, ελαφρύς με την ελαφριά γεύση του κυδωνιού και της αρμπαρόριζας, ότι πρέπει για ένα ασυνήθιστο εύγευστο κέρασμα!
ΠΕΛΤΕΣ ΚΥΔΩΝΙΟΥ!
Πλενουμε καλα και καθαριζουμε 4 μεγαλα κυδωνια. Κραταμε τις φλουδες και τα κουκούτσια και τα τυλιγουμε σε τουλι καλά.
Κοβουμε μικρα κομματια το φρουτο και το βαζουμε να βρασει μαζι με το τουλι και 5 ποτηρια νερο. Αφηνουμε 20 λεπτά και μετα κατεβαζουμε πολυ τη θερμοκρασια και το αφηνουμε σκεπασμενο να βρασει μιση ωρα.
Οταν κρυωσει το ξαναβραζουμε 3 λεπτα.
Σουρωνουμε το ζουμι και μετραμε στις 2 κουπες 1 κουπα ζαχαρη. Βαζουμε και μια βανιλια και ενα φυλλο αρμπαροριζα και δενουμε το σιροπι.ανακατευουμε συχνα.
Μολις αρχισει να βγαζει φουσκαλες και να φουσκωνει ειναι ετοιμο.
Το βαζουμε στο βαζο και πηζει μολις κρυωσει. Λιγο βαρυτερο απο το ζελε...
Στα βρασμενα κομματια κυδωνιου αφου τα λιωσουμε πουρε...
Ριχνουμε 2 ποτηρια ζαχαρη και 1 βανιλια και τα αφηνουμε στη φωτια 5 λεπτα ανακατευοντας. Ετσι εχουμε ωραιοτατη μαρμελαδα.