
ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ
Υλικά
Για τη γέμιση:
Για το ταψί:
Για τη σύνθεση:


Δημιουργός συνταγής: Μαρία Λαρου
- 1 κούπα (μετρημένη σε φλιτζάνι του νες) σιμιγδάλι χοντρό
- 1 κούπα γάλα φρέσκο
- 5 αυγά
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 γιαούρτι στραγγιστό
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 150 γρ. γκούντα, τριμμένο
- Αλάτι (προαιρετικά, ανάλογα με την αλμύρα της φέτας)
- Πιπέρι (κατά προτίμηση μπόλικο)
Για το ταψί:
- Βούτυρο γάλακτος
Για τη σύνθεση:
- 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας (2 φύλλα)
- 2 κρόκους αυγών
- 4 κ.σ. γάλα εβαπορέ
- Σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Τρίβουμε τα τυριά (κεφαλογραβιέρα και γκούντα) και θρυμματίζουμε τη φέτα σε κομμάτια με το χέρι, αποφεύγοντας να τα κάνουμε υπερβολικά μικρά. Τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα μπολ.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι, το μπέικιν πάουντερ, λίγο αλάτι (αν χρειάζεται) και πιπέρι.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα τυριά και ανακατεύουμε ώσπου να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη γέμιση.
- Βουτυρώνουμε καλά το ταψί με το βούτυρο γάλακτος.
- Στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας στο ταψί, φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά τοιχώματα.
- Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, φέρνοντας τις άκρες προς τα μέσα για να "σφραγίσουμε" τη γέμιση.
- Χτυπάμε τους κρόκους με το εβαπορέ και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ένα πινέλο.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C (αντιστάσεις) για περίπου 40 λεπτά, μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει και να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.


Δημιουργός συνταγής: Μαρία Λαρου
