ΦΙΡΙΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Ένα γλυκό που θα σε μαγέψει με την απλή του γεύση!
Υλικά
- 15 φιρίκια
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 βανίλιες
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 φύλλα αρμπαρόριζας
- Αμύγδαλα καβουρδισμένα
- Κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε καλά τα φιρίκια, αφαιρώντας το κεντρικό μέρος τους.
- Τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού για περίπου 2 ώρες για να μην μαυρίσουν.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ξύλο κανέλας.
- Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα φιρίκια στο σιρόπι και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του βρασίματος για άλλες δύο φορές.
- Προσθέτουμε στη κατσαρόλα τη βανίλια, το χυμό λεμονιού και τα φύλλα αρμπαρόριζας.
- Αφήνουμε το γλυκό να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι και τα φιρίκια να γίνουν διαφανή.
- Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και τα φύλλα αρμπαρόριζας.
- Προσθέτουμε από 2 καβουρδισμένα αμύγδαλα στην τρύπα κάθε φιρικιού.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε.
Προτάσεις από τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ:
- Επέλεξε φιρίκια ώριμα και σφιχτά για καλύτερο αποτέλεσμα.
- Αν επιθυμείς ένα πιο σκούρο χρώμα στο γλυκό, πρόσθεσε στο σιρόπι λίγη κανέλα σε σκόνη.
- Αν θέλεις ένα πιο έντονο άρωμα, μπορείς να προσθέσεις στο σιρόπι λίγο γαρύφαλλο ή λίγη φλούδα λεμονιού.
- Μπορείς να διατηρήσεις το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα για αρκετές ημέρες.
Δημιουργός συνταγής: Ρουλα Λυρου
Ακολουθήστε μας στο Google News!