ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε
400 ml νερό
400 γραμμάρια ζάχαρη
1 κ.σ στιγμιαίο καφέ
30 γραμμάρια κακάο
1 κ.σ κονιάκ.
Όταν πάρει βράση αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το παντεσπάνι
στο μπολ του μίξερ
3 αυγά
100 gr ζάχαρη
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε
400 ml νερό
400 γραμμάρια ζάχαρη
1 κ.σ στιγμιαίο καφέ
30 γραμμάρια κακάο
1 κ.σ κονιάκ.
Όταν πάρει βράση αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το παντεσπάνι
στο μπολ του μίξερ
3 αυγά
100 gr ζάχαρη
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας.
Τα χτυπάμε καλά στο μίξερ και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά - σιγά 90 γρ ηλιέλαιο και 90 γρ νερό.
Από πάνω κοσκινίζουμε 40 γραμμάρια κακάο, 135 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ και μία πρέζα αλάτι .
Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
Από πάνω κοσκινίζουμε 40 γραμμάρια κακάο, 135 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ και μία πρέζα αλάτι .
Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε ταψί 32 * 25 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 30 λεπτά.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο και είναι ακόμα ζεστό ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Σε μέτρια φωτιά σε μία κατσαρόλα βάζουμε
300 γραμμάρια γάλα
100 gr ζάχαρη
35 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε συνέχεια.
Μόλις πάρει βράση αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 100 γρ κουβερτούρα σε κομματάκια και 150 γρ πραλίνα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο και είναι ακόμα ζεστό ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Σε μέτρια φωτιά σε μία κατσαρόλα βάζουμε
300 γραμμάρια γάλα
100 gr ζάχαρη
35 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε συνέχεια.
Μόλις πάρει βράση αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 100 γρ κουβερτούρα σε κομματάκια και 150 γρ πραλίνα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Απλώνουμε από πάνω στο παντεσπάνι και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Δημιουργός συνταγής: Anna Kassandra