ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ
Κιμαδόπιτα με χωριάτικο χειροποίητο φύλλο κριτσανιστό και πεντανόστιμο!
Υλικά
Για τη Γέμιση
Για το Φύλλο
- Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 1 πιπεριά κέρατο
- 1 μικρή ντομάτα κομμένη κυβάκια
- 100 gr κεφαλοτύρι
- 100gr φέτα
- Μισό ποτηράκι κρασί
- 2 κουταλιές σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αυγά
- Αλάτι πιπέρι πάπρικα γλυκιά λίγο κύμινο και ελαιόλαδο
Για το Φύλλο
- 400 γραμμάρια αλεύρι
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές ξύδι
- 200 γραμμάρια περίπου νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Για τη Γέμιση
Για το Φύλλο
- Σοτάρουμε πολύ καλά τον κιμά με το ελαιόλαδο μέχρι να διαλυθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο.
- Αφήνουμε να σοταριστεί καλά και σβήνουμε με κρασί.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές και τη ντομάτα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά του.
- Όταν κρυώσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά αυγά - γιαούρτι - τυριά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Για το Φύλλο
- Σε ένα σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό και ζυμώνουμε.
- Μπορεί να χρειαστεί ελάχιστο παραπάνω ή ελάχιστα λιγότερο. Αυτό εξαρτάται από το αλεύρι.
- Εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις... πρέπει να είναι ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμαράκι χωρίς να κολλάει στα χέρια.
- Το λαδώνουμε ελαφρώς και το σκεπάζουμε για μισή έως μία ώρα να ξεκουραστεί.
- Στη συνέχεια το χωρίζουμε στη μέση και το κάθε ένα το κόβουμε σε 5 κομμάτια.
- Ανοίγουμε με τον πλαστή σε μέγεθος ενός πιάτου πασπαλίζοντας λίγο κορν φλάουρ.
- Έχουμε λιώσει μισό βούτυρο μισό ελαιόλαδο και λαδώνουμε τα φύλλα.
- Βάζουμε σε ξεχωριστά πιάτα 5 + 5 στο καθένα, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Κατόπιν τα ανοίγουμε με το πλάστη στο μέγεθος του ταψιού μας, το κάτω να είναι μεγαλύτερο, για να μπορούμε να κλείσουμε καλά την πίτα μας.
- Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα μας φτιάχνουμε γύρω-γύρω τον κόθρο.
- Βουτυρώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι προαιρετικά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 έως 60 λεπτά, αναλόγως το φούρνο.
- Έγινε πολύ νόστιμη και το φύλλο αφράτο και τραγανό, ποίημα!!
Δημιουργός συνταγής: Marina Hatzidaki