Πατάτες gratin dauphinois


ΠΑΤΑΤΕΣ GRATIN DAUPHINOIS


Ένα απίστευτο πιάτο της Γαλλικής κουζίνας !!!! Δοκιμάστε το !!!

Υλικά
1 κιλό πατάτες
600 γρ γάλα
40 γρ βούτυρο
2 αυγά
1 κούπα τυρί γραβιέρα
1 κούπα τυρί πεκορίνο
1 σκελίδα σκόρδο
Μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες τις πλένουμε και τις κόβουμε λεπτά φετάκια με το μαχαίρι ή το μαντολίνο.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το γάλα αλάτι πιπέρι λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο να βράσουν για πέντε λεπτά.
Τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα, έχουμε αλείψει το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε με βούτυρο, στρώνουμε μια σειρά πατάτες ρίχνουμε μερικά κομματάκια βούτυρο λίγο από τα τυριά, μοσχοκάρυδο και λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο.
Συνεχίζουμε με αυτή τη σειρά να βάζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες.
Χτυπάμε τα αυγά τα ενώνουμε με το γάλα (που βρασαμε τις πατάτες) και περιχύνουμε πάνω από αυτές τελειώνοντας με τα τυριά.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρει χρώμα περίπου 40 - 45 λεπτά.
Εάν θέλετε βάζετε 400 γρ γάλα και 200 γρ κρέμα γάλακτος.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μπέικον ή ζαμπόν ελαφρώς σωταρισμένα.
Μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε τυρί σας αρέσει που λιώνει.



ΠΗΓΗ: Litsa Kokkoni