ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Υλικά
- 1 πακέτο λαζάνια
- 750 κιμά ανάμεικτο (μοσχάρι - χοιρινό)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 δάφνη
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 ντομάτες στον τρίφτη
- 1 κρασοπότηρο κρασί
- Αλατοπίπερο
- Λάδι
Για την μπεσαμέλ
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο
- 1 αυγό
- Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- Αλάτι
- 1 κούπα τυρί εγώ έβαλα regato και λίγο για από επάνω
Εκτέλεση
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζω λάδι και τσιγαρίζω σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
- Μετά βάζω τους κιμάδες και τσιγαρίζω καλά να σπάσουν και να γίνουν σαν ψίχουλα.
- Σβήνω με το κρασί.
- Αφήνω λίγο να εξατμιστεί και ρίχνω την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, δάφνη και την κανέλα και αφήνω μισή ώρα περίπου να βράσει αλλά να μείνει με λίγο ζουμάκι.
- Πετάω την κανέλα και το δαφνόφυλλο και αφήνω στην άκρη.
- Σε ένα πυρέξ βάζω λίγο λάδι και στρώνω μια σειρά τα λαζάνια όπως είναι χωρίς να τα βράσω.
- Βάζω από επάνω μια στρώση κιμά μαζί με λίγο ζουμάκι, ξανά λαζάνια, κιμά με ζουμάκι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να μείνει τελευταία στρώση τα λαζάνια.
- Το ζουμάκι που πρέπει να έχει το φαγητό πρέπει να είναι μέχρι την μέση του πυρέξ για να βράσουν τα λαζάνια!
- Από επάνω στρώνω την μπεσαμέλ, ρίχνω λίγο τριμμένο τυρί και ψήνω στους 180 μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα!
Για την μπεσαμέλ
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε μερικά λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.
- Εντωμεταξύ έχουμε ζεστάνει
- το γάλα.
- Ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι λίγο από το ζεστό γάλα και με σύρμα ανακατεύουμε καλά σιγά - σιγά.
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίζει να πήζει.
- Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, το αυγό και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.